Sobota 21. septembra, 2024
Stovky demonštrantov sa zhromaždili na pláži Lido v Mogadiše 5. augusta 2024, aby vyjadrili solidaritu a smútok po poslednom útoku, ktorý si 3. augusta 2024 vyžiadal 37 obetí. (Foto: HASSAN ALI ELMI/AFP via Getty Images)

Piatkový útok na pláži v Somálsku si vyžiadal 37 obetí, demonštranti protestujú proti povstalcom Šebab

Niekoľko stoviek Somálčanov demonštrovalo v pondelok na výzvu vlády proti povstalcom zo skupiny Šebab na pláži v Mogadiše, kde džihádisti v piatok večer uskutočnili smrtiaci útok.

Samovražedný atentátnik s bombou a niekoľko ozbrojencov zaútočilo na túto obľúbenú pláž v hlavnom meste, pričom zabili najmenej 37 ľudí a desiatky ďalších zranili, čo bol jeden z najsmrteľnejších útokov za posledné roky v tejto nestabilnej krajine v Africkom rohu.

„Prišli sme sem, aby sme ukázali, že nás nemôžu zastrašiť,“ povedal pre agentúru AFP jeden z demonštrantov Abdisalam Ahmed Abdullahi.

„Obyvatelia Mogadiša sa neboja nepriateľa z radov charidžistov,“ dodal, pričom použil termín, ktorým vláda označuje teroristickú skupinu Šebab napojenú na al-Kájdu, ktorá za posledných 17 rokov uskutočnila v krajine nespočetné množstvo útokov.

Tí, ktorí piatkový útok prežili, uviedli, že po tom, ako počuli výbuch, videli, ako na preplnenú pláž prišli ozbrojenci, ktorí „zabili každého, koho mohli“. Na videozáznamoch zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť zakrvavené telá na pláži.

Prítomní vo vidieckych oblastiach

Skupina Šebab v minulosti uskutočnila množstvo bombových a iných útokov v Mogadiše a niekoľkých ďalších častiach krajiny. Hoci ich v roku 2011 z hlavného mesta vyhnali sily Africkej únie, stále sú prítomní vo vidieckych oblastiach.

„Somálčania vo všeobecnosti, a najmä obyvatelia Mogadiša, sa musia zjednotiť v boji proti nepriateľovi,“ povedal minister pre hospodárske zvieratá Hassan Hussein, jeden z členov vlády, ktorí sa zúčastnili na demonštrácii.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj