Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto (Image by freepik)

Ultraspracované potraviny zvyšujú riziko úmrtia a depresie

Vďaka návykovosti a všadeprítomnosti ultraspracovaných potravín je ťažké sa im vyhnúť, ale ich častá konzumácia ohrozuje naše zdravie.

Systematický prehľad uverejnený v časopise BMJ v tomto roku, do ktorého bolo zapojených 9,8 milióna ľudí, ukázal súvislosť medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a zvýšeným rizikom 32 chorôb vrátane srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky 2. typu, úzkosti a predčasného úmrtia.

Dr. Zheng Yuanyu, bývalý ošetrujúci lekár na infekčnom oddelení Všeobecnej nemocnice pre veteránov v Taipei na Taiwane, hovoril v relácii „Zdravie 1+1“ o návykovosti ultraspracovaných potravín a stratégiách racionálneho riadenia ich konzumácie.

Čo sú to ultraspracované potraviny?

Podľa vyhlásenia BMJ Group patria medzi ultraspracované potraviny napríklad hotové jedlá, balené pečivo, snacky, sladké cereálie a sýtené nápoje. Tieto výrobky prechádzajú niekoľkými priemyselnými krokmi spracovania a zvyčajne obsahujú farbivá, emulgátory, arómy a iné prídavné látky. Okrem toho majú často vysoký obsah pridaných cukrov, tukov a solí a nízky obsah vlákniny a vitamínov.

Dr. Zheng poznamenal, že definícia „spracovaných potravín“ je široká a že nie všetky spracované potraviny sú klasifikované ako „ultraspracované“ alebo nezdravé. Uviedol, že napríklad potraviny, ktoré sa zohrievajú a uzatvárajú v továrni, sa považujú za minimálne spracované. Niektoré jednoducho spracované výrobky však stále môžu byť nezdravé. Najbežnejšie ultraspracované potraviny, ako sú rôzne pochutiny, nápoje a továrensky vyrábané sušienky a chlieb, prechádzajú zložitejšími výrobnými procesmi a obsahujú viac chemických prísad, čo má za následok menej zdravý výživový profil.

7 zdravotných rizík ultraspracovaných potravín

Prehľad BMJ zahŕňal 45 rôznych štúdií s viac ako 9,8 miliónmi účastníkov. Množstvo nepriaznivých zdravotných účinkov možno všeobecne rozdeliť do nasledujúcich siedmich kategórií:

    1. Úmrtnosť: Úmrtnosť zo všetkých príčin, úmrtnosť na nádorové ochorenia, úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia a úmrtnosť na srdcové choroby

    2. Rakovina: Celková rakovina, rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka, nádory centrálneho nervového systému, chronická lymfocytová leukémia, rakovina pankreasu a rakovina prostaty

    3. Duševné zdravie: Zlý spánok, úzkosť, bežné duševné poruchy a depresia

    4. Kardiovaskulárne zdravie: Kardiovaskulárne ochorenia, hypertenzia, hypertriglyceridémia a nízka hladina HDL cholesterolu

    5. Zdravie dýchacích ciest: Astma a sipot

    6. Zdravie tráviaceho traktu: Crohnova choroba a ulcerózna kolitída

    7. Metabolické zdravie: Metabolický syndróm, nealkoholické stukovatenie pečene, obezita a cukrovka 2. typu

Riziko úmrtia a depresie

Vedci posúdili dôveryhodnosť a kvalitu dôkazov z rôznych štúdií a zistili, že najmä nadmerná konzumácia ultraspracovaných potravín je spojená s vyšším rizikom kardiometabolických problémov, bežných duševných porúch a úmrtnosti.

Konkrétne výskumníci uviedli, že „presvedčivé dôkazy“ naznačujú, že vyšší príjem ultraspracovaných potravín je spojený s 50 % zvýšením rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a 48 – 53 % zvýšením rizika úzkosti a bežných duševných porúch. Taktiež sa spája s 12 % zvýšením rizika cukrovky 2. typu.

Okrem toho sa zistilo, že vyšší príjem ultraspracovaných potravín je spojený s 21 % zvýšením rizika úmrtia, 22 % zvýšením rizika depresie a 40 – 66 % zvýšením rizika úmrtia na srdcové choroby, cukrovku 2. typu, obezitu a problémy so spánkom.

Dr. Zheng zdôraznil, že hoci sa ultraspracované potraviny spájajú s mnohými chorobami, nemusí to nevyhnutne znamenať priamu príčinnú súvislosť. Konkrétne však zdôraznil, že dôkazy spájajúce ultraspracované potraviny s cukrovkou sú najpresvedčivejšie, pričom túto súvislosť podporuje pomerne kvalitný výskum. Cukrovka môže zhoršovať funkciu ciev a imunitného systému v celom tele, čo zvyšuje riziko rôznych iných ochorení u pacientov, ktorí sú už na cukrovku náchylní.

Dr. Zheng citoval štúdiu uverejnenú v časopise JAMA Network Open v roku 2023, ktorá skúmala súvislosť medzi ultraspracovanými potravinami a rizikom duševných ochorení. Štúdia naznačila, že ultraspracované potraviny môžu zvyšovať pravdepodobnosť depresie. Výskumníci sledovali viac ako 30 000 zdravotníckych pracovníkov počas 15 rokov a zistili, že osoby v najvyššom kvantile príjmu ultraspracovaných potravín mali o 49 % vyššie riziko depresie ako osoby v najnižšom kvantile. Štúdia odhalila, že konzumácia väčšieho množstva ultraspracovaných potravín, najmä tých, ktoré obsahujú umelé sladidlá, výrazne zvyšuje riziko depresie.

Návyková povaha ultraspracovaných potravín

V štúdii z roku 2023 uverejnenej v časopise The BMJ sa odhaduje, že približne 14 % dospelých a 12 % detí môže mať problémy spojené so závislosťou od ultraspracovaných potravín.

Dr. Zheng uviedol, že závislosť od ultraspracovaných potravín, podobne ako závislosť od smartfónov a alkoholu, môže výrazne ovplyvniť duševné zdravie. Vysvetlil, že komplexné zložky v ultraspracovaných potravinách, ako sú rafinované sacharidy a tuky, môžu stimulovať mozog k uvoľňovaniu veľkého množstva dopamínu, ktorý dosahuje podobné hladiny, aké vyvoláva nikotín či alkohol.

Doktor Zheng ďalej upozornil, že ultraspracované potraviny majú vysoký obsah rafinovaných sacharidov a často obsahujú pridané tuky a chemické prísady. Vzhľadom na rôzne spôsoby spracovania môžu tieto potraviny vyvolávať určité účinky, ktoré narúšajú mechanizmy regulácie chuti do jedla v tele, čo spôsobuje, že ľudia nevedomky konzumujú viac kalórií. Dlhodobé hromadenie nadbytočných kalórií môže viesť k následným zdravotným problémom.

Tipy na obmedzenie príjmu ultraspracovaných potravín

V súčasnosti je nemožné vyhnúť sa pokušeniu ultraspracovaných potravín. Doktor Zheng zdôraznil, že je dôležité uvedomiť si návykový charakter a zdravotné riziká týchto potravín. Mali by sa konzumovať s mierou. Ak sa objavia príznaky závislosti, je potrebný včasný zásah.

Medzi ultraspracovanými potravinami sa odporúča vyberať relatívne zdravšie možnosti. Na raňajky si napríklad vyberajte cereálie s nižším obsahom cukru, sodíka a soli a vyšším obsahom vlákniny a vyhýbajte sa rafinovaným sacharidom. Okrem toho miešanie sladených cereálií s nesladenými môže pomôcť znížiť celkový obsah cukru.

Na príklade obľúbeného čokoládového koláča Dr. Zheng poukázal na to, že jeho zoznam zložiek obsahuje značné množstvo chemických prísad, ako sú komplexné zahusťovadlá, emulgátory a látky zlepšujúce kvalitu tuku pri pečení. Každých 100 gramov koláča obsahuje 26,3 gramu cukru, čo predstavuje viac ako štvrtinu jeho zloženia, spolu so 17,7 gramu tuku. Dr. Zheng varuje, že takýto koláč by sa nemal konzumovať ako každodenné jedlo a treba sa mu vyhnúť, pokiaľ sa nejedná o špeciálnu príležitosť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj