Nedeľa 22. septembra, 2024
Foto z kosenia Kopaneckých lúk v roku 2021 (Zdroj: contao.uniag.sk)

Kosci z troch krajín ručne pokosili päť hektárov vzácnych Kopaneckých lúk

Kosci z troch krajín ručne pokosili mimoriadne vzácne Kopanecké lúky v Národnom parku (NP) Slovenský raj. Patria medzi druhovo najbohatšie na svete, keďže na ploche 0,25 metra štvorcového je tam verifikovaný svetový rekord v počte 54 druhov vyšších rastlín. Správa NP Slovenský raj na webovej stránke informovala, že počas dvoch dní pokosili najcennejšie časti Kopaneckých lúk na ploche viac ako päť hektárov.

„Tieto odľahlé lúky si prešli pohnutou históriou a takmer zanikli pod náletom lesa. Po úspešnej obnove ich už šesť rokov spoločne kosia ochranári zo Slovenska, Čiech i Poľska, nadšenci ručného kosenia zo Slovenského koseckého spolku a domáci obyvatelia z obcí Vernár a Telgárt,“ uviedla správa NP s tým, že kosili v strmom a ťažko dostupnom teréne. Lúky výnimočné druhovou pestrosťou boli už po kvitnúcom aspekte, ale práve neskoré kosenie podľa ochranárov pomáha zachovať ich unikátnosť a jedinečnú druhovú skladbu rastlín.

Spoločné ručné kosenie Kopaneckých lúk sa stalo tradíciou. Tím zo Správy NP ju pripravuje niekoľko mesiacov vopred. „Najpozoruhodnejší je však súlad účastníkov rôzneho zamerania a rôznych profesií zo všetkých kútov Slovenska i okolitých krajín. Sme veľmi radi, že z roka na rok pribúda domácich koscov z Vernára a Telgártu, a že ožívajú spomienky, obnovujú sa tradície a udržuje sa ich dedovizeň,“ upozornila Správa NP. Kopanecké lúky ležia v nadmorskej výške 1000 metrov v katastri obce Vernár.

Prečítajte si aj