Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke nová budova Fakultnej nemocnice v Trnave. (Zdroj: Roman whuke / wikipedia)

Fakultná nemocnica v Trnave využila prvý raz novú techniku na operáciu cievneho systému v mozgu

Fakultná nemocnica (FN) Trnava využila prvý raz novú techniku na operáciu závažného stavu, ktorý sa týkal cievneho systému v mozgu. Informovala o tom na svojom webe.

Operáciu s použitím špeciálneho zariadenia tzv. endosakulárneho flowdisruptora realizoval tím intervenčných rádiológov Matúš Hoferica a Ján Haršány. Pacientovi ošetrili komplikovanú aneuryzmu.

„Aneuryzma je patologické rozšírenie cievnej steny, ktoré môže viesť k jej prasknutiu a následnému krvácaniu do mozgu, čo je život ohrozujúca situácia,“ priblížila nemocnica s tým, že tradičné metódy liečby nebolo v tomto prípade možné realizovať vzhľadom na morfológiu aneuryzmy.

„Vďaka novej technike naši lekári dokázali bezpečne a efektívne ošetriť túto rizikovú mozgovú aneuryzmu, čo predstavuje významný moment v liečbe pacientov s týmto vážnym zdravotným problémom,“ doplnila nemocnica.

Zákrok podľa nemocnice umožňuje intervenčnému rádiológovi bezpečne a efektívne uzavrieť aneuryzmu zvnútra cievy, čím sa minimalizuje riziko prasknutia a následného krvácania.

Prečítajte si aj