Nedeľa 22. septembra, 2024
Sabotáže pred zahájením olympijských hier narušili dopravné plány približne 800 tisíc ľudí. Nesú vraj odtlačok ultraľavice. Ilustračné foto (Jean-Francois Monier/ AFP via Getty Images)
»

Stoja za sabotážami francúzskych železníc ultraľavicoví extrémisti? (Rozhovor)

V noci z 25. na 26. júla sa francúzska železničná sieť SNCF stala obeťou cielených sabotáží. Útočníci poškodili infraštruktúru v piatich uzloch kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch najprv prerezali a potom podpálili káblové zväzky, ktoré okrem iného ovládajú vlakovú signalizáciu. Incident sa dotkol približne 800 tisíc ľudí.

V noci z nedele 28. júla na pondelok 29. júla potom prišlo k ďalšej sabotáži, tentoraz prestrihnutiu optických káblov v rozvodných skrinkách niekoľkých operátorov mimo Paríža. Francúzsky premiér Gabriel Attal 29. júla v televízii uviedol, že pravdepodobne išlo o útok krajne ľavicových extrémistov.

Izraelský minister zahraničných vecí obvinil zo sabotáže iránskych agentov, zatiaľ čo iní vidia za útokmi Moskvu. Francúzske vydanie denníka Epoch Times sa o motívoch a možných aktéroch rozprávalo s Olivierom Vialom, riaditeľom Centra univerzitných štúdií a výskumu (CERU). Podľa neho je „podpis krajnej ľavice zrejmý“, ale možnosť cudzieho zasahovania je tiež „pravdepodobný“.

Olivier Vial (S dovolením O. Viala)

Páchatelia týchto sabotážnych činov prerezali a zapálili elektrické káble. Môže nám tento modus operandi povedať viac o ich profile?

Postup je jednoznačne ultraľavicový. V skutočnosti sa podobný prípad stal 8. mája v Marseille, krátko po tom, ako do mesta dorazil olympijský oheň. Hoci sú podpis a stratégia ultraľavice zrejmé, nemusí to nevyhnutne znamenať, že konala sama. Jednotlivci mohli napodobniť štýl aktivistov alebo ich zmanipulovať. V tomto prípade nemožno vylúčiť ani zahraničné zasahovanie. V tejto chvíli nemáme dostatok informácií na to, aby sme vedeli, kto je za to zodpovedný.

Tento „masívny“ útok nám však stále pripomína francúzsku ultraľavicu, ktorá už niekoľko mesiacov uskutočňuje sabotážne akcie tohto typu. A ak sa táto hypotéza potvrdí, bolo by to prvýkrát, čo by sa nejakému hnutiu podarilo zorganizovať niečo také koordinované.

Dňa 29. júla sa uskutočnil pokus o sabotáž optických sietí v šiestich rôznych regiónoch súčasne. Takže skutočne môžeme cítiť úroveň koordinácie, aká sa ešte nikdy predtým nedosiahla. Je teda celkom možné, že krajná ľavica sa zorganizovala proti SNCF, pretože aktivisti už nejaký čas oznamovali, že majú v úmysle zaútočiť na infraštruktúru, najmä počas olympijských hier.

Zraniteľnosť našich systémov počas olympijských hier nespočíva v miestach konania olympijských hier, pretože tie sú mimoriadne dobre chránené políciou, ale skôr ďalej od zdroja, ako sú naše vodovodné, elektrické, internetové alebo dopravné siete.

A tu sa skutočne prejavuje odtlačok ultraľavice, keď sa v knihe Prichádzajúca vzbura z roku 2007 veľmi jasne uvádza, že cieľom je útok na infraštruktúru, najmä na sieť TGV. Pre ultraľavicu bije srdce kapitalizmu krvou a krv kapitalizmu preteká internetom, vodou, elektrinou a dopravou. A ak sú schopní tieto toky prerušiť, útočia priamo na srdce kapitalizmu.

28-ročný muž známy svojou príslušnosťou ku krajnej ľavici bol včera zatknutý na koľajisku v Oisseli v Seine-Maritime. Policajti našli v jeho vozidle kliešte na drôty. Posilňuje podľa vás toto zatknutie teóriu krajnej ľavice?

Zatiaľ nie je známe, či tento útok vykonala ultraľavica, ale sme si istí, že toto hnutie oznámilo, že bude vykonávať tento druh akcií. Sme len na začiatku olympijských hier a tie budú trvať niekoľko týždňov. Okrem tejto osoby zatknutej v Seine-Maritime, SNCF oznámila, že tento víkend došlo k ďalším pokusom o sabotáž. Našťastie nespôsobili žiadne vážne incidenty.

Aktivisti Extinction Rebellion sa tiež pokúsili zahájiť rozsiahlu operáciu občianskej neposlušnosti s cieľom sabotovať a narušiť niektoré hry. Približne 40 ľudí bolo vopred zatknutých, čo im zabránilo uskutočniť akciu. Viac ako stovke sa však podarilo polícii ujsť.

V piatok večer boli v Bois de Vincennes zatknutí aktivisti prezývaní „veveričky“, pretože často lezú na stromy, aby blokovali práce na ceste. Snažili sa rozmiestniť tak, aby narušili cyklistickú časovku.

V sobotu počas futbalového zápasu medzi Izraelom a Paraguajom sa aktivistom v čiernom a maskách podarilo vstúpiť na štadión a rozvinúť transparent s nápisom „Genocídna olympiáda“. Podľa prokuratúry sa niektorí z členov dopustili antisemitských gest. Všetky tieto akcie teda ukazujú, že ultraľavica je v posledných dňoch veľmi aktívna.

V máji som spolu so Sébastienom Vannerotom vydal knihu s názvom Paríž 2024, hry čeliace hrozbe aktivistov, v ktorej opisujeme scenár, ktorý, žiaľ, nie je nový, pretože tento typ akcií sme už mali počas olympijských hier v iných krajinách. Dnes je však intenzita hrozby silnejšia ako kedykoľvek predtým.

Scenár zahraničného zasahovania skúmajú aj vyšetrovatelia. Kriminalista Alain Bauer v rozhovore pre L’Opinion uviedol, že „pravdepodobnou hypotézou je ruská operácia„. Aká je vaša analýza?

Je to skutočne vierohodná hypotéza, podobne ako tá s ultraľavicou. V každom prípade sa ešte uskutočnia akcie, len sa nevie presne aké. Zatiaľ nevieme, komu pripísať sabotážne akcie proti SNCF, ale je isté, že všetci títo aktéri, či už francúzska ultraľavica alebo zahraničné sily, budú ešte konať.

Ruská účasť je možná. Pred niekoľkými mesiacmi boli po akcii, ktorú zrejme uskutočnili ruskí aktéri a ktorá je veľmi podobná tej, ktorú SNCF zažila minulý týždeň, sabotované poľské železnice.

Pred niekoľkými dňami bolo zverejnené video s takzvaným bojovníkom Hamasu, ktorý sa vyhráža hrám v Paríži, ale zdá sa, že je úplne falošné a pochádza z ruských sietí. Kremeľ však nie je sám. Odhalená bola aj destabilizačná operácia vedená Azerbajdžanom, ktorej cieľom bola športová súťaž. Izraelský minister zahraničných vecí tiež varoval naše služby pred potenciálnymi operáciami vedenými Iránom proti olympijským hrám.

Prichádza do úvahy okrem týchto dvoch hypotéz o ultraľavicového a cudzieho zasahovania aj iná verzia?

Myslím si, že tieto dve hypotézy sú najpravdepodobnejšie. Teraz je otázka, čo nazývame ultraľavicou, pretože je to veľmi široký pojem. Hovoríme o klasických anarchistických hnutiach, radikálnych ekologických hnutiach alebo o radikalizovaných organizáciách občianskej neposlušnosti? Existuje mnoho možných profilov, ale povedzme, že tie, ktoré som práve spomenul, sa dnes dajú zlúčiť do množiny viac či menej blízkej ultraľavici.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj