Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). (Foto: FB / Ladislav Kamenický - minister financií SR)

Matovičove daňové bonusy skončili. Vláda šetrí, rodičia prváčikov si však v októbri polepšia o 170 eur

Ministerstvo financií má za úlohu skonsolidovať verejné financie a musí nájsť spôsoby, aby sa v dlhodobom horizonte ušetrilo 1,4 miliardy eur ročne. Jedným z opatrení, ktoré by mohli prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa, je zníženie daňového bonusu na dieťa. Ten štát ročne stojí 1,2 miliardy eur. Tento rok totiž končí platnosť rodinného balíčka zavedeného bývalým premiérom Matovičom v roku 2022, ktorý zvýšil daňový bonus na 140 eur a prídavky na 60 eur na dieťa. S blížiacim sa koncom platnosti týchto opatrení vláda zvažuje, ako ďalej postupovať. Opozícia a koalícia si však myslia zhodne, že výška prídavku na dieťa by sa znižovať nemala. Štát aj tento rok poskytne príspevok rodičom prváčikov na pokrytie zvýšených nákladov.

Vláda môže siahnuť na daňové bonusy rodičov

Ministerstvo financí na čele so šéfom Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) má za úlohu skonsolidovať verejné financie a musí nájsť spôsoby, ktoré by dlhodobo ušetrili 1,4 miliardy eur ročne. Jedným z mnohých opatrení, ako tento cieľ dosiahnuť, by mohlo byť zníženie daňového bonusu či prídavkov na deti. Tie štát stoja ročne 1,2 miliardy eur. Prídavky na deti zaťažujú rozpočet na výdavkovej strane, daňový bonus zas znižuje príjmovú časť, keďže zníži výnos z dane z príjmov fyzických osôb.

Igor Matovič (Hnutie Slovensko) ešte v roku 2022 vo vláde za OĽaNO pretlačil aj napriek odporu samospráv i nesúhlasu vlastného koaličného partnera rodinný balíček alebo tzv. “matovičových” 200 eur na dieťa. Rodičia tak dostávali 140 eur daňový bonus na dieťa a prídavky vo výške 60 eur. Platnosť týchto opatrení však bola limitovaná na dva roky.

Ako to bude s “rodinným balíkom” v budúcom roku, ešte známe nie je. “Ministerstvo financií SR by v súčasnosti nerado podporovalo akékoľvek špekulácie o tejto téme. Rovnako je predčasné hovoriť o akýchkoľvek podrobnostiach či technických parametroch,“ uvádza tlačový odbor ministerstva.

„Určite to budeme musieť upraviť,“ skonštavoval minister Kamenický v apríli. V TV Markíza na margo rodinného balíčka Igora Matoviča poznamenal, že si ním podľa neho bývalý premiér robil predvolebnú kampaň.

Ako budú šetriť?

Vláda tak bude musieť rozhodnúť, čo ďalej, nakoľko kabinet Roberta Fica (Smer-SD) musí sťahovať opasky. „V tejto chvíli neviem presne povedať, čo bude s daňovým bonusom, ale určite nebudeme znižovať prídavky,“ vyslovil sa ešte v marci Branislav Ondruš, aktuálne europoslanec za Hlas-SD. 

„Tiež som za to, aby sa prídavky neznižovali, lebo sa dlho nezvyšovali, tých 60 eur si podľa mňa vieme dovoliť, ale čo sa týka daňového bonusu, je prirodzené, že by sa mal znížiť“ súhlasila opozičná poslankyňa za PS Simona Petrík.

Podľa exministra práce Jozefa Mihála (Demokrati) by zmeny v daňovom bonuse mohli byť príležitosťou, ako rodinný balík upraviť, aby ho dostali tí, čo ho naozaj potrebujú. “Keď zarobím viac, mám vyšší daňový bonus a to nie je správne podľa mňa. Možno pokiaľ ide o finančné dopady, by bol lepší nižší daňový bonus, ale dostal by sa bonus k rodinám, ktoré ho reálne potrebujú,“ zhodnotil.

Štát poskytuje príspevok pre rodičov prváčikov

Nielen štát má svoj rozpočet a musí prijímať opatrenia na šetrenie, ale aj slovenské rodiny. Začiatok školského roka je spojený so zvýšenými výdavkami na školské potreby. O to viac, ak ide vaše dieťa do školy po prvýkrát.

Aby nedošlo k náhlemu zaťaženiu rodinného rozpočtu, je dobré si kúpu školských potrieb rozložiť na dlhšie časové obdobie a pripravovať sa už vopred. „Pre mnohé domácnosti to môže byť finančná záťaž, preto je vhodné myslieť na to v predstihu a tieto výdavky zakomponovať do rodinného rozpočtu,“ pripomenula analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská.

Od roku 2019 štát finančne podporuje rodičov prváčikov, ktorým vypláca špeciálny príspevok po septembrovom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. Jeho cieľom je pomôcť rodičom bezproblémovo zvládnuť nástup dieťaťa do prvého ročníka. Celková suma prídavku na dieťa, ktoré začne v septembri plniť povinnú školskú dochádzku, bude 170 eur. Z tejto sumy predstavuje 60 eur bežný prídavok na dieťa a 110 eur zvýšenie z dôvodu nástupu dieťaťa do prvého ročníka.

 Vstup do školského života je veľkým krokom pre celú rodinu. Spája sa s ním nielen radosť zo štartu novej etapy, ale aj nápor na rodinný rozpočet. Práve pre zvládnutie nákladov súvisiacich s nákupom základných školských potrieb je určený zvýšený prídavok na dieťa,“ vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD), ktorý ešte ako poslanec v roku 2019 návrh na zvýšenie tohto prídavku predložil.

“Zvýšený prídavok na dieťa bude poberateľom prídavkov na dieťa vyplatený automaticky v októbri 2024, rodičia – poberatelia si preto nemusia  podávať žiadosť o tento zvýšený prídavok na dieťa,” informoval rezort na svojej webovej stránke. 

Zvýšenie prídavku sa teda poskytuje jednorázovo, automaticky, nie je potrebné oň požiadať, pretože je viazané na prvý nástup dieťaťa do školy. Údaje o prváčikoch, ktorí nastúpili do školy, získavajú úrady priamo z informačného systému Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Ústredie práce upozorňuje na situáciu, ak poberáte prídavok na dieťa v inom štáte v rámci EÚ. V takom prípade si nárok na zvýšený prídavok musíte uplatniť podaním žiadosti.

Prvákov podporili už 29 miliónmi eur

Od začiatku vyplácania tohto zvýšeného prídavku na dieťa ministerstvo podporilo už takmer 280-tisíc prvákov sumou viac ako 29 miliónov eur. “Verím, že aj vďaka tejto finančnej pomoci od štátu sa mnohým rodinám podarilo zvládnuť zvýšené výdavky na začiatku školského života ich detí,“ uviedol generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Za minulý rok úrady práce vyplatili zvýšený prídavok rodičom prvákov 56 843 poberateľom dávky. Podporili tak 57 742 prvákov sumou, ktorá presahuje 6 miliónov eur.

V niektorých lokalitách poskytujú rodičom prváčikov príspevok ešte naviac aj miestne samosprávy. “Obce majú spravidla svoje vlastné predpisy alebo tzv. zásady pre poskytovanie príspevku pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku. V týchto dokumentoch nájdete potrebné informácie,” radí Mária Dvončová, autorka projektu Právne pre rodiča.

Prečítajte si aj