Štvrtok 19. septembra, 2024
Minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD) (Foto: FB / Ministerstvo dopravy SR)

Od 1. augusta je 200 km diaľnic na Slovensku bez poplatkov. K zmenám dochádza aj pri známkach

Od štvrtka (1. 8.) vstupuje do platnosti nová vyhláška Ministerstva dopravy Slovenskej republiky, ktorá prináša významné zmeny. Motoristi môžu používať až 200 kilometrov diaľničných úsekov bez nutnosti zakúpenia si diaľničnej známky, keďže tieto úseky boli preklasifikované na mestské obchvaty. Ide o diaľničné obchvaty Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny.

Ministerstvo dopravy spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou pripravili tieto zmeny s cieľom zlepšiť plynulosť dopravy v mestách a znížiť hluk z premávky. Premena častí diaľnic na obchvaty pri preťažených mestských cestách má viesť k efektívnejšiemu riadeniu dopravných tokov a k zníženiu dopravnej záťaže v mestských oblastiach.

„Účelom návrhu vyhlášky je ustanoviť zoznam vymedzených úsekov diaľnic, ktoré možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, ide najmä o diaľničné úseky tvoriace obchvaty vytypovaných miest, ktoré možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, s cieľom čiastočného odklonu dopravných prúdov z vnútromestského prostredia na diaľničné obchvaty niektorých miest, čím sa zabezpečí vyššia priepustnosť mestských prieťahov a miestnych ciest a môže sa znížiť miera kongescií a hluku,“ píše sa v dôvodovej správe. 

Zoznam konkrétnych úsekov, ktoré budú oslobodené od povinnosti mať diaľničnú známku, bol ministerstvom zverejnený už v máji. Úseky boli vybrané na základe analýzy dopravnej situácie, ktorú vykonala Národná diaľničná spoločnosť. Cieľom bolo identifikovať tie časti diaľnic, ktoré by najviac prispeli k zlepšeniu dopravnej situácie v mestách, ak by sa stali bezplatnými.

„Ide o ústretový krok nielen voči motoristom, ale predovšetkým obyvateľom väčších miest. Odkláňanie dopravy mimo mesta je jedným z nástrojov, ako zvyšovať dopravný komfort a zároveň znižovať znečistenie ovzdušia. Vyberali sme také mestá, ktoré majú aspoň dva zjazdy z diaľnice,“ skonštatoval minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD).

Bezplatné diaľničné obchvaty:

  • Celý bratislavský obchvat – D2 medzi výjazdom Jarovce a Stupavou, D1 medzi výjazdom Pečňa a Vajnory, D4  medzi výjazdom Jarovce a Rača a R7 medzi výjazdom Bratislava – Juh a Bajkalská
  • D1 medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou
  • D1 v okolí Popradu – medzi výjazdom Západ a Východ
  • D1 medzi výjazdom Košice – Sever a Košickými Olšanmi
  • D3 medzi Hričovským Podhradím a zjazdom do Kysuckého Nového Mesta (vrátane Tunela Považský Chlmec)
  • D4 medzi výjazdom z D2 zo Stupavy a Bratislavou – Devínskou Novou Vsou
  • R1 v okolí Nitry – medzi výjazdom Západ a Východ
  • R1A  – severný obchvat Nitry
  • R1 – obchvat Banskej Bystrice
  • R1 medzi výjazdom Hronská Breznica a Hronská Dúbrava
  • R2 v okolí Bánoviec nad Bebravou
  • R2 v okolí Oždian
  • R2 v okolí Figy a Tornale
  • R3 v okolí Hornej Štubne
  • R3 v okolí Oravského Podzámku
  • R3 v okolí Trstenej
  • R4 v okolí Prešova
  • R4 medzi Košickými Olšanmi a D1tkou
  • R4 v okolí Svidníka
(Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť)

Vodiči budú informovaní o nových bezplatných úsekoch prostredníctvom dopravných značiek. Tieto značky budú jasne označovať úseky, kde nie je potrebné platiť za diaľničnú známku, čím sa zamedzí zbytočným nedorozumeniam a pokutám.

Zavedenie 1-dňovej a zrušenie celoročnej známky

Ďalšou významnou novinkou, ktorá nadobudla účinnosť 1. augusta, je zavedenie jednodňovej diaľničnej známky, ktorú si motoristi môžu zakúpiť za 5,40 eura. Táto nová možnosť je súčasťou snahy o flexibilnejší prístup k spoplatneniu používania diaľnic. Jednodňová diaľničná známka umožňuje motoristom platiť len za tie dni, kedy skutočne využívajú diaľnice, čo je výhodné najmä pre tých, ktorí jazdia na dlhšie vzdialenosti len príležitostne.

„Som rád, že sa nám podarilo túto známku zaviesť ešte počas leta. Našinci, ktorí sa chystajú na krátke výlety po Slovensku, ale napríklad aj zahraniční motoristi, ktorí cez Slovensko len prechádzajú, určite túto možnosť ocenia,“ dodal minister dopravy.

Zároveň sa ruší málo využívaná celoročná diaľničná známka, ktorá platila od 1. januára do konca kalendárneho roka. Popri nej bola dostupná aj možnosť zakúpiť si 365-dňovú známku. Väčšina motoristov si známky nekupovala presne prvého januára a preto bol o celoročnú známku malý záujem. Ministerstvo dopravy sa pre tento krok rozhodlo aj kvôli častej chybovosti, kedysi si vodiči tieto 2 známky zamieňali. Tým, ktorí si túto známku už kúpili, bude štandardne platiť do 31.1.2025.

„Účelom návrhu nariadenia vlády je ustanoviť výšku úhrady diaľničnej známky s jednodňovou platnosťou, ako aj vykonať legislatívnotechnické úpravy v súvislosti s navrhovaným zrušením diaľničnej známky za kalendárny rok a v súvislosti s terminologickým zosúladením so zákonom o pozemných komunikáciách,“ informovalo Ministerstvo dopravy SR. 

Poplatky za ostatné druhy diaľničných známok zostávajú nezmenené. Cena 10-dňovej diaľničnej známky je 12 eur, 30-dňová známka stojí 17 eur a 365-dňová diaľničná známka je dostupná za 60 eur.

Spolu s týmito zmenami sa upravujú aj výšky pokút za neuhradenie diaľničných poplatkov. Ak motorista nezaplatí mýto, môže mu hroziť pokuta až do výšky 1050 eur, čo zodpovedá 150-násobku neuhradeného mýta. Tieto pokuty majú slúžiť ako prevencia proti obchádzaniu pravidiel a zabezpečiť spravodlivé používanie diaľnic všetkými motoristami.

Nové opatrenia vstupujúce do platnosti 1. augusta majú za cieľ zlepšiť dopravnú situáciu na Slovensku. Zriadenie bezplatných diaľničných úsekov a zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sú zamýšľané na to, aby motoristom priniesli väčšiu flexibilitu a komfort s tým, že by mali zároveň prispieť aj k zníženiu preťaženia mestských ciest a k zlepšeniu kvality života v mestských oblastiach.

Prečítajte si aj