Nedeľa 22. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: jcomp on Freepik

Ako byť finančne nezávislý a kde ušetriť? Radí finančná influencerka

Tiež sa každý mesiac pýtate sami seba, kam idú vaše financie a prečo sa vám nedarí nič ušetriť? Bojíte sa hovoriť o peniazoch a svojej finančnej situácii? Petra (na jej žiadosť nezverejňujeme jej priezvisko), zakladateľka platformy Pomôžem vám, našla východisko.

Svoju cestu k finančnej nezávislosti začala vo veku 19 rokov, keď skončila v červených číslach. Dnes je za túto skúsenosť vďačná, pretože jej umožnila poskytovať ľuďom rady a vcítiť sa do ich situácie.

„Dnes som za to rada, pretože mám veľkú komunitu ľudí, ktorí sa v oblasti financií vzdelávajú, chcú sa o nich dozvedieť, a vďaka tomu viem, čím títo ľudia prechádzajú, pretože som robila rovnaké chyby a musela som nájsť riešenie sama pre seba,“ hovorí Petra v podcaste Proženy.cz.

Projekt rozbehla počas materskej dovolenky a dnes ju na sociálnych sieťach sleduje viac ako 40-tisíc ľudí.

„Veľa ľudí okolo mňa začalo riešiť rôzne investície, či už to boli investície do zlata, do nejakých kryptomien, akcií, čohokoľvek. Jednoducho naleteli mnohým podvodníkom, pretože sľubovali vysoké výnosy. A tie príbehy sa stále opakovali, že som aj ja na materskej stále rozmýšľala, v čom by som vlastne mohla byť užitočná. Tak som si povedala, že to, čím som si sama prešla, čo som sa cestou naučila, skúsim odovzdať na sociálnych sieťach a možno to niekomu pomôže,“ vysvetľuje.

„Zdá sa mi, že sa to zlepšuje, už len vďaka podcastom, ako je tento, článkom v novinách, finančným influencerom a youtuberom. A myslím si, že čím viac sa o tejto téme, o financiách hovorí, tým viac sa vlastne dostáva do nášho povedomia a chceme ju sami riešiť,“ dodáva.

Ako zmeniť svoj vzťah k peniazom

Jednou z priorít je pracovať na svojich príjmoch, nebáť sa požiadať o zvýšenie. Tiež venovať čas hľadaniu spôsobov, ako nám naše peniaze môžu zarobiť. Ďalšou radou influencerky je, aby sme neutrácali za zbytočnosti a namiesto toho sa naučili hospodáriť so svojimi peniazmi. „Napríklad si nastaviť nejaké vreckové na míňanie a potom s ním lepšie hospodáriť… aj v tomto je minimalizmus fajn,“ radí.

Poznaj sám seba

„Ak sa pozrieme na úplne prvý krok, vždy si stojím za tým, že v prvom rade by ste mali poznať sami seba. Pretože som zástancom toho, aby sme mali zdravý vzťah k financiám, aby sme s tým boli v pohode, aby sme si nič nevynucovali. Určite si nájsť čas pre seba, poznať svoje vlastné priority, hodnoty, sny a ciele,“ vysvetľuje.

Ďalším dôležitým krokom je podľa Petry mať zabezpečený príjem, vytvoriť si rezervu, stanoviť si vlastný plán a potom na ňom pracovať.

Tip: Sledujte svoje príjmy a výdavky počas jedného mesiaca a potom ich rozdeľte do kategórií na nevyhnutné veci, radosti, investície a úspory. Spravidla 50 % sú naše výdavky, ako napríklad bývanie, potraviny, lieky, kúrenie atď. A potom 30 % sú pasíva a pôžitky (oblečenie, jedlo v reštaurácii, lístky na koncert, koníčky…) a 20 % by malo ísť do našej finančnej rezervy a investícií.

„A keď si to rozdelíme a pozrieme sa na to, ako to vlastne máme rozdelené, tak nám to poradí, čo by sme mali zlepšiť, na čom by sme mali zapracovať. Takže buď vidíme, že naozaj musíme zapracovať na svojich príjmoch, alebo možno máme obrovskú spotrebu, a preto ju musíme znížiť a dať si limit,“ radí Petra.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj