Štvrtok 19. septembra, 2024
Americkí prezidentskí kandidáti Kamala Harrisová a Donald Trump (JEFF KOWALSKY; Mark Ralston-Pool / Getty Images)

Prieskumy s Harrisovou ukazujú, že Trump to zďaleka nemá v suchu

Uplynuli viac ako dva týždne od chvíle, keď bezprostredne po neúspešnom atentáte na Donalda Trumpa niektorí komentátori a osobnosti predpovedali, že bývalý prezident má znovuzvolenie „v suchu“. Aké sú však skutočné nálady amerických voličov?

Pokiaľ ide o preferencie amerických voličov medzi Trumpom a Joeom Bidenom, ak sa pozrieme rok a pol až rok dozadu, vidíme celkom vyrovnané preteky.

Zlom nastal približne pred mesiacom, keď po spochybnení mentálnej spôsobilosti súčasného prezidenta začal Trump v prieskumoch jeden na jedného mierne (ale stále výrazne) viesť. Konkrétne ide o národné priemery prieskumov Real Clear Politics (RCP), ktoré v čase pred tým, ako Biden „položil“ svoju kandidatúru, ukazovali, že Trumpa by volilo 47,9 % Američanov a Bidena 44,8 %.

Za posledný týždeň, keď sa k nim pridala aj Bidenova viceprezidentská spolukandidátka Kamala Harrisová, ktorá od neho 21. júla „prevzala štafetu“, vedie Trump v národných priemeroch o necelé dve percentá. Zatiaľ čo prieskumy Reuters / Ipsos a Morning Consult ukazujú Harrisovú s dvojpercentným, resp. jednopercentným náskokom, Rasmussen a CNN hovoria o Trumpovom náskoku 7 %, resp. 3 %.

Čo sa týka prieskumov RCP naprieč všetkými kandidátmi, Trump vedie so 44,3 %, za ním nasleduje Harrisová so 42,5 % a ďalší vážnejší kandidát v poradí je Robert Kennedy Jr. s 5,8 %.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj