Sobota 21. septembra, 2024
Maďarský premiér Viktor Orbán reční pred publikom na letnej univerzite v Tusvanyose v rumunskom Baile Tusnad 27. júla 2024. (Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)
»

Poľské ministerstvo zahraničných vecí navrhuje Orbánovi odchod z NATO a EÚ

Maďarský premiér je opäť kritizovaný – tentoraz za víkendový prejav, v ktorom zaútočil na poľskú vládu. Viktor Orbán obvinil Varšavu, že sa snaží pomocou USA predbehnúť Nemecko. Odsúdil tiež podľa neho nesprávnu politiku EÚ voči Rusku.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí cez víkend navrhlo maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že Maďarsko by mohlo vystúpiť z EÚ a NATO. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Władyslaw Teofil Bartoszewski povedal: „Ak nechcete byť súčasťou nejakého klubu, vždy ho môžete opustiť.“

Reagoval tak na prejav maďarského premiéra, ktorý predniesol v sobotu 27. júla v Baile Tusnad, rumunskom regióne s početným maďarským obyvateľstvom. Orbán kritizoval Poľsko a obvinil ho, že chce s pomocou USA predbehnúť Nemecko.

Obvinil tiež poľské vedenie z pokrytectva, že kritizuje Maďarov kvôli ich hospodárskym vzťahom s Ruskom. Varšava podľa neho tiež obchoduje s Ruskom pri nákupe ropy, „ale prostredníctvom sprostredkovateľov, a to v skutočnosti stimuluje poľskú ekonomiku“.

Podľa Orbána Francúzi minulý mesiac predbehli Maďarov, pokiaľ ide o nákup plynu z Ruska, „ale aspoň nepoučujú Maďarsko morálnymi argumentmi“.

O čom ešte Orbán hovoril

Orbán povedal, že vojna na Ukrajine nie je len regionálnym konfliktom, ale súčasťou meniaceho sa svetového poriadku, ktorý vytvára nové geopolitické a hospodárske skutočnosti. Globálne centrum moci sa podľa neho presúva do Ázie.

Prezidentúru Donalda Trumpa označil za „poslednú šancu“ pre USA udržať si vedúcu úlohu. Trump je tiež dôležitým hráčom pre mier. Ak Európska únia neprejde na „politiku mieru“ pred prezidentskými voľbami v USA, bude tak musieť nevyhnutne urobiť po Trumpovom volebnom víťazstve, povedal Orbán.

EÚ je príliš slabá a príliš rozdelená na to, aby vypracovala nezávislú stratégiu, a preto je v nebezpečenstve, zdôraznil Orbán. Kritizoval vedenie EÚ, ktoré podľa neho nie je schopné účinne zvládnuť krízu.

Brusel „bezvýhradne nasledoval stranícku politiku demokratov v USA, a to aj za cenu sebazničenia“. Európa sa podľa neho musí vrátiť k posilňovaniu národných štátov a zachovaniu suverenity a zároveň sa prispôsobiť novému svetovému poriadku.

Podľa Orbána by sa mohla obnoviť schopnosť Európy priťahovať kapitál. „Môžeme rozvíjať dôležité infraštruktúry, najmä v strednej Európe, a potrebujeme európske vojenské spojenectvo so silným európskym obranným priemyslom, ako aj v oblasti výskumu a inovácií.“

Ústredný význam má aj európska energetická sebestačnosť, ktorá podľa Orbána nie je možná bez jadrovej energie. Tvrdí, že po vojne musí dôjsť k novej energetickej spolupráci s Ruskom.

Reakcie z Poľska

Námestník poľského ministra zahraničných vecí v nedeľu povedal, že Orbánov prejav bol útokom na Poľsko, USA, Európsku úniu a NATO.

Bartoszewski poprel, že by Poľsko obchodovalo s Ruskom. Na druhej strane maďarská vláda je podľa neho „na okraji medzinárodnej spoločnosti, a to tak v Európskej únii, ako aj v NATO“.

Zároveň uviedol, že Orbánov prejav „veľmi negatívne“ komentoval veľvyslanec USA v Budapešti.

Bartoszewski tiež spomenul, že Maďarsko v súčasnosti vetom blokuje aj preplatenie takmer 500 miliónov eur za poľské vojenské dodávky na Ukrajinu, a opýtal sa, prečo Orbán nevytvára s Ruskom úniu štátov.

Poľský minister zahraničných vecí tiež kritizoval Orbánov prejav v rozhovore pre „Visegrad Insight“. Sikorski poznamenal, že „každý sa na suverenitu pozerá tak, ako uzná za vhodné“ a že „poľské vedenie by nedovolilo čínskym policajtom hliadkovať v uliciach Varšavy“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj