Sobota 21. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Zdroj: ThisIsEngineering / pexels)

KSK a Inovačné centrum Košického kraja sa stali Európskym Innovation Valley

Košický samosprávny kraj (KSK) a Inovačné centrum Košického kraja (ICKK) boli vybrané ako jedno z Regionálnych inovačných údolí (Regional Innovation Valleys) v rámci novej Európskej inovačnej agendy. Pre kraj tento výber znamená prístup k európskym zdrojom, partnerstvám a programom, ktoré urýchlia technologický a hospodársky rozvoj regiónu. Informovala o tom marketingová manažérka ICCK Tatiana Taňkošová.

Inovačné centrum Košického kraja bude súčasťou projektového konzorcia zameraného na cirkulárnu ekonomiku s rozpočtom 22,8 milióna eur. Projekt vedie mesto Madrid a jeho partnermi sú EIT Digital a Innovation Norway. „Sme hrdí, že môžeme byť súčasťou tejto významnej iniciatívy, a tešíme sa na spoluprácu s európskymi partnermi,“ uviedol generálny riaditeľ ICKK Peter Breyl.

ICKK bude zohrávať kľúčovú úlohu pri implementácii nových projektov a programov na podporu inovácií v technológiách, vo vzdelávaní a v podnikaní. Cieľom je vytvoriť prostredie, ktoré priláka špičkových odborníkov a firmy, čím podporí vznik nových pracovných miest a ekonomický rast. „Toto ocenenie je uznaním dlhodobého úsilia nášho kraja v oblasti inovácií a technologického rozvoja,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

Program Regionálnych inovačných údolí je iniciatíva Európskej komisie (EK), ktorá podporuje inovácie v regiónoch a prepája ich s európskymi a globálnymi inovačnými ekosystémami. EK si v rámci novej Európskej inovačnej agendy stanovila za cieľ prepojiť regionálne inovačné centrá a vytvoriť silnú sieť na podporu inovácií naprieč Európou.

Prečítajte si aj