Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke Užovka fŕkaná (lat. Natrix tessellata) s ulovenou rybkou rodu Gobio. (Zdroj: Andrei Daniel Mihalca (Histria2006) / wikipedia)

Združenie Wild Nature chce prispieť k lepšej ochrane hadov v Nitre

Občianske združenie Wild Nature a vivárium Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre budú verejnosti vysvetľovať význam hadov v prírode i potrebu ich ochrany. Ako uviedli, jednotlivé aktivity sa budú realizovať v rámci projektu s názvom Zachráň hada, zachrániš strom.

Pôjde o edukačný workshop, ktorý v júli získal dotáciu takmer 1000 eur z grantovej výzvy Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN) Eko ďalej. „Pripravujeme ochranársky projekt pre užovky fŕkané i pre ďalšie slovenské druhy, pomocou ktorého chceme priblížiť význam ochrany hadov ako jednej z funkčných zložiek biodiverzity. Jeho aktivity sa budú konať 7. a 8. septembra,“ uviedli autori projektu.

Workshop v priebehu dvoch dní poukáže na význam hadov v prírode i dôležitosť ich ochrany. „Veríme, že pomôže predísť viacerým nedorozumeniam pri strete s užovkou fŕkanou, ktorú najčastejšie vídame v Nitre. Aktuálna situácia na cyklotrase pri hydrocentrále v mestskom parku spôsobuje každoročne úhyn niekoľkých desiatok kusov chránených užoviek fŕkaných. Projekt pomôže pri zvýšení povedomia verejnosti o výskyte jednotlivých druhov zvierat v konkrétnych oblastiach. Zároveň prispeje aj k ich ochrane a zníži strach ľudí pri strete s hadmi,“ uviedla NKN, ktorá projektu Zachráň hada, zachrániš strom udelila grant.

Autori projektu chcú negatívne vnímanie hadov zmierniť prednáškou s názvom Čo robiť pri uhryznutí hadom – mýty a fakty. „Súčasťou aktivít bude aj osadenie informačných tabúľ v blízkosti frekventovaných mostov na rieke Nitra,“ uviedlo združenie Wild Nature.

Prečítajte si aj