Piatok 18. októbra, 2024
(Zľava) ukrajinský premiér Denys Šmyhal a jeho slovenský náprotivok Robert Fico (Smer-SD) po spoločnom rokovaní ukrajinskej a slovenskej vlády 11. apríla 2024 v Michalovciach. (Foto: FB / Денис Шмигаль)

Ukrajina stopla dodávky ropy na Slovensko. Exminister Hirman uviedol, že ceny pohonných hmôt teraz začali klesať

Ukrajina nečakane prerušila dodávky ropy od ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko, čo spôsobilo okamžité napätie v regióne. Tento krok prichádza napriek pôvodnej dohode, ktorá mala zaručiť pokračovanie dodávok až do konca roka. Kyjev teraz ignoruje výnimku a uvalil sankcie výlučne na Lukoil, pričom ostatní ruskí dodávatelia zostávajú nedotknutí. Tento krok vyvolal silnú reakciu v Budapešti a Bratislave, kde vlády hovoria o vážnom ohrození energetickej bezpečnosti a porušení dohôd medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Urgentne sa obracajú na Európsku komisiu a žiadajú, aby proti Ukrajine zakročila. Podľa slov exministra hospodárstva je rozhodnutie Kyjeva zastaviť dodávky len spoločnosti Lukoil nezrozumiteľné a pochybné práve preto, že sa týka len jedného konkrétneho dodávateľa.

Ukrajina odstavila dôležitý ropovod

Ukrajina prerušila dodávky ropy od ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko. Pôvodne bola táto sankcia zo zoznamu vyňatá až do konca roka, aby mali krajiny závislé od ruskej ropy dostatok času na prípravu súvisiacu so zastavením dodávky. Ukrajina aktuálne výnimku nezohľadňuje. Kyjev uvalil sankcie na dodávky od Lukoilu, ostatných ruských dodávateľov sa netýka.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó bojuje proti hrozbe výpadkov dodávok elektrickej energie a nedostatku pohonných hmôt. Podľa neho dodávky energie nie sú politickou otázkou, ale otázkou infraštruktúry a kroky Kyjeva vníma ako porušenie dohody o spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou. „Jedná sa o neprijateľný a nepochopiteľný krok krajiny, ktorá sa chce stať členom Európskej únie, ale svojím jedným rozhodnutím zásadne ohrozuje dodávky ropy do dvoch členských štátov EÚ,“ uviedol pre médiá.

Vytvorenie tlaku na Maďarsko

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) zhodne so svojím maďarským náprotivkom tvrdí, že ukrajinské opatrenia predstavujú porušenie ustanovení asociačnej dohody. „Európska komisia má plniť funkciu strážkyne zmlúv a dodržiavania práva EÚ, ktorými má povinnosť sa riadiť aj Ukrajina ako asociovaný štát. Považujeme preto za nevyhnutné, aby v tomto prípade komisia okamžite konala,“ uviedol. Spoločne so Szijjártóm urgujú Európsku komisiu, aby zakročila.

Blanár pripomenul, že dovoz ropy je vyňatý zo sankcií EÚ voči Rusku až do konca roka. Tiež poukázal na to, že cieľom Ukrajiny je pravdepodobne vytvoriť tlak na nášho južného suseda a prinútiť ho, aby zmenil postoj voči dodávkam zbraní na Ukrajinu, ako aj voči vstupu Ukrajiny do EÚ. „Odmietame, aby sa Slovensko stalo politickým nástrojom proti Maďarsku alebo akémukoľvek štátu. Rozhodne sa budeme brániť a využívať všetky možnosti európskeho práva,“ dodal.

Pellegrini hovorí o recipročných opatreniach

Podiel dodávok od Lukoilu na celkových dodávkach pre Slovnaft predstavuje približne štvrtinu. Exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) vysvetlil, že dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba tvoria celkovo okolo 70 % a dodávky ropy z tankerov, cez chorvátsky terminál Omišajľ a ropovod Adria okolo 30 %, pričom neustále rastú. „Jedna štvrtina je dosť, ale v žiadnom prípade to nie je 40 % a už vôbec to nie je katastrofa. A Adria je technicky a kapacitne plne funkčná a schopná pokryť potreby Slovnaftu (MOLu),“ uviedol k aktuálnej situácii ohľadom ropy na Slovensku.

Pre Maďarsko predstavuje ropa od ruského Lukoilu tretinu všetkého dovozu ropy do krajiny. Zásobovanie z Ruska zaisťuje ropovod Družba, ktorý pred vojnou na Ukrajine slúžil ako hlavný zdroj ropy aj pre Českú republiku.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) už telefonoval s ukrajinským náprotivkom Denisom Šmyhalom, ktorému mal oznámiť, že sankcie voči Lukoilu považuje za nezmyselné a podľa neho ublížia viac členským štátom EÚ než Rusku. „Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov,“ vyhlásil premiér Fico.

Podľa prezidenta Petra Pellegrina si Slovensko ako dobrý sused a spoľahlivý partner Ukrajiny nezaslúžil, aby Ukrajina zastavila tranzit ropy a negatívne ovplyvnila našu rafinériu. Skonštatoval, že ide o veľmi nepríjemný zásah do vzťahov krajín a takýto postup nemôže Slovensko z dlhodobého hľadiska akceptovať. Pellegrini očakáva, že Ukrajina situáciu vyrieši v čo najkratšom čase, inak by Slovensko bolo nútené pristúpiť k odvetným opatreniam. Napríklad v podobe zastavenia dodávok elektriny a plynu. 

„Verím, že sa to Ukrajine podarí čo najskôr dať do poriadku, pretože Slovensko ako suverénna krajina nakoniec bude musieť pristúpiť aj k nejakým odvetným opatreniam, a to by nebolo na prospech Ukrajiny ani nikoho v regióne,“ poznamenal na sociálnej sieti.

Hirman: Ropná kríza Slovensku nehrozí

„Môžeme uťať niektoré formy dodávok Ukrajine, ako navrhuje prezident Pellegrini, ale ublížime tým iba sami sebe,“ myslí si podpredseda PS Tomáš Valášek. Pripomenul, že dodávky energie zo Slovenska nie sú zdarma a slovenské spoločnosti na nich finančne profitujú.

„Kauza Lukoil čoraz viac vyzerá na nevyberavý konkurenčný boj, do ktorého sa zaplietajú vlády Ukrajiny, Maďarska a Slovenska, bez ohľadu na záujmy svojich občanov,“ uviedol exminister Hirman.

Podľa neho je rozhodnutie Kyjeva zastaviť dodávky len ruskej spoločnosti Lukoil nezrozumiteľné kvôli tomu, že sa týka len jedného konkrétneho dodávateľa. Ostatné ruské ropné koncerny, ktoré pokladá za oveľa dôležitejšie pre Kremeľ, naďalej tranzitujú svoju ropu do rafinérií MOLu a PKN Orlen v Česku bez akýchkoľvek problémov. „Je naozaj zvláštne, že voči nim vláda v Kyjeve žiadne sankčné opatrenia neuplatňuje. Dokonca tieto iné ruské koncerny začali svoje dodávky cez Družbu (na úkor Lukoilu) navyšovať!“ upozornil Hirman.

Vyjadrenia slovenských, ukrajinských i maďarských vládnych predstaviteľov vníma podozrievavo. Reakciu prezidenta Pellegriniho označil ako „hysterické výkriky” o ohrození energetickej bezpečnosti. Hirman zároveň poukázal na skutočnosť, že ceny pohonných hmôt v dôsledku stopnutia ropy z Lukoil začali klesať. 

„A tu je asi kľúč k celej „kauze“ Lukoil: už teraz sa možno odohráva tvrdý boj o to, ktorí ruskí dodávatelia budú „v Družbe“ aj po januári 2025. Lebo – aká to náhoda – Lukoilu končí s MOLom (Slovnaftom) kontrakt tiež ku koncu tohto roka. Preto si neviem pomôcť, ale čím ďalej sledujem dianie a výroky okolo „kauzy Lukoil, tým viac mi vychádza, že je to celé akýsi zákulisný biznisový konflikt a boj, ktorý je čoraz viac zneužívaný na nemiestne medzištátne útoky a vyhrážky,“ uzavrel exminister.

Prečítajte si aj