Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský a jeho český náprotivok minister Jan Lipavský (MZV ČR)

„Česká republika a Slovensko už tradične spájajú výnimočné vzťahy, ktoré chceme naďalej rozvíjať,“ hovorí minister Lipavský.

V piatok 19. mája 2023 sa minister Jan Lipavský stretol s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslavom Wlachovským. Išlo o prvú zahraničnú pracovnú cestu po jeho vymenovaní za člena vlády SR, informuje Tereza Baumannová, referentka tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky (MZV ČR).

„Úroveň vzťahov našich dvoch krajín je vo svete jedinečná a robíme všetko pre to, aby taká zostala,“ ocenil tradičnú vysokú úroveň vzájomných vzťahov minister Lipavský.

„Česká republika a Slovensko majú tradične výnimočné vzťahy, o ktoré sa chceme aj naďalej usilovať. Hovorili sme o tom aj so slovenským kolegom Wlachovským počas jeho návštevy na MZV ČR. Rokovali sme aj o regionálnej spolupráci, situácii na Ukrajine a dezinformáciách,“ uviedol na svojom profile na Twitteri Jan Lipavský.

Slovenský minister na svojom účte na Twitteri uviedol:

„Moja prvá pracovná cesta viedla do Českej republiky. Nielen preto, že je to tradícia. Neexistuje bližší priateľ, partner, spojenec ako Česká republika. Naše vzťahy nemajú vo svete obdobu, ale musíme sa o ne starať a posilňovať spoluprácu. S Janom Lipavským a kolegami sme rozvíjali, ako na to.“

Ministri potvrdili spoločný záujem pokračovať v regionálnej spolupráci, najmä vo formátoch S3 a V4. Zhodli sa tiež na pokračovaní podpory Ukrajiny, na príprave jej povojnovej obnovy, na pokračovaní dodávok vojenskej techniky a na odstraňovaní energetickej závislosti od Ruska – uviedol tlačový odbor MZV.

Podľa ministerstva je „česko-slovenská spolupráca v oblasti bezpečnosti dôležitá, keďže Česká republika zohráva dôležitú úlohu ako vedúci štát v bojovej skupine NATO na Slovensku, kde je v súčasnosti nasadených 447 českých vojakov.“

„Som hrdý na to, že mnohonárodné bojové zoskupenie NATO na Slovensku operuje pod velením jednotiek Armády ČR,“ dodal šéf českej diplomacie.

„S ministrom Wlachovským sa zhodujeme aj v otázke ďalšieho rozširovania EÚ. Krajiny západného Balkánu v žiadnom prípade nie sú mimo nášho záujmu,“ povedal Lipavský k ďalšiemu bodu rokovania.

Ministri si vymenili skúsenosti v oblasti dezinformácií. Dezinformácie sú jednou z hlavných bezpečnostných hrozieb, ktorým čelí Česká republika, ale aj Slovensko. Český minister uvítal prehlbovanie spolupráce medzi českým a slovenským StratComom v oblasti výmeny know-how v boji proti dezinformáciám.

Konzulárna prax

O intenzívnej spolupráci medzi oboma štátmi svedčia aj česko-slovenské konzultácie z oblasti konzulárnej praxe, ktoré sa uskutočnili v utorok 16. mája.

Zástupcovia českého a slovenského konzulárneho a vízového odboru rokovali o „pripravovanej bilaterálnej dohode o spolupráci pri poskytovaní konzulárnych služieb a o možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce v oblasti evidencie obyvateľstva a rodných čísel“.

V záujme oboch krajín je tiež zmluvne zakotviť cezhraničnú spoluprácu záchranných zložiek. Česká republika a Slovensko si vymenili skúsenosti v oblasti digitalizácie konzulárnejh agendy, uznávania elektronických podpisov, elektronickej identifikácie v konzulárnej praxi či procesu zastupovania pri vydávaní schengenských víz.

Prečítajte si aj