Sobota 21. septembra, 2024
S láskavým dovolením pani Márie Hudákovej.

Štvrtá sezóna archeologického výskumu hradiska v Jánovciach-Machalovciach potvrdila, že jeho obyvatelia sa intenzívne venovali spracovávaniu železa (+Foto)

Na známom hradisku v Jánovciach v okrese Poprad, osídlenom v období neskorej doby kamennej (eneolitu) a predovšetkým v dobe laténskej a staršej dobe rímskej prebieha od 8. júla 2024 archeologický výskum na vedecké a dokumentačné účely. Výskum realizuje Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi, v spolupráci s Katedrou archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Múzeom v Kežmarku a súkromnou archeologickou spoločnosťou Archeológia Spiš, s. r. o. Výskum nadväzuje na úspešné sezóny z rokov 2021 až 2023.

S láskavým dovolením pani Márie Hudákovej.

V uvedených rokoch sa skúmala severozápadná časť opevnenia hradiska, ktoré pozostávalo z dvojice valov, medzi ktorými sa nachádzala priekopa. Dosiaľ sa na tomto mieste preskúmala časť vnútorného valu – hradby tvorenej drevenou roštovou konštrukciou vyplnenou nasucho naukladanými kameňmi a hlinou a časť priekopy. Na základe hnuteľných archeologických nálezov, ako aj výsledkov rádiouhlíkového datovania zachovaných častí drevenej roštovej konštrukcie, vieme povedať, že skúmané opevnenie bolo vybudované v období eneolitu badenskou kultúrou, ktorá osídľovala Spiš v období druhej polovice 4. tisícročia až na začiatku 3. tisícročia pred Kr. Opevnenie bolo neskôr v neskorej dobe laténskej, konkrétne na začiatku 1. storočia pred Kr., nositeľmi púchovskej kultúry (keltský kmeň Kotínov) prebudované. Následne v závere 1. storočia pred Kr. bolo zničené pravdepodobne nepriateľmi, ktorí hradisko dobyli.

S láskavým dovolením pani Márie Hudákovej.

Tento rok sa výskumné aktivity výskumného tímu presunuli do priestoru 30 ha veľkého predhradia, rozprestierajúceho sa východne od hradiska. Na základe výsledkov geofyzikálneho merania, realizovaného v roku 2023 a zberov archeologických nálezov v rokoch 2020 – 2022, boli vytipované vhodné miesta na overenie archeologického potenciálu tejto časti archeologickej lokality. Výskum prebiehal formou sondážneho výskumu, prostredníctvom ktorého boli zachytené sídliskové kultúrne vrstvy a objekty datované do obdobia 1. storočia pred Kr.

Početné archeologické nálezy poukazujú na to, že obyvatelia hradiska a jeho predhradia sa venovali v danom období špecializovanej remeselnej činnosti. V preskúmaných sondách bolo prostredníctvom nálezov železnej strusky doložené tavenie železa, ktorého zdroje sa nachádzajú predovšetkým južne od lokality v Slovenskom Rudohorí. Mince nájdené počas archeologických prieskumov v predchádzajúcich rokoch dokladajú aj významný obchodný charakter hradiska. Jedným z artiklom bolo určite aj železo. Jánovce pritom ležia na križovatke významných ciest smerujúcich zo západu na východ a z juhu na sever.

Získané hnuteľné archeologické nálezy budú po skončení výskumu ďalej spracovávané, a to aj s použitím moderných archeologických a prírodovedných analýz (archeozoologická, archeobotanická, petrografická, metalografická, rádiouhlíková analýza).

Archeologický výskum bude ukončený dňa 19. júla 2024 záverečnou odbornou komisiou za účasti zástupcov Krajského pamiatkového úradu v Prešove, vedenia obce Jánovce a odborníkov z radov archeológov.

S láskavým dovolením pani Márie Hudákovej.

Prečítajte si aj