Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke poslankyňa NR SR z opozičného PS Ingrid Kosová. (Zdroj: FB / Ingrid Kosová • Progresívne Slovensko)

PS kritizuje plánovaný vznik pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy

Poslankyňa Národnej rady SR z opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Ingrid Kosová kritizuje plánovaný vznik pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy v okrese Kežmarok. Ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD) odporúča, aby hľadal prijateľné a efektívne riešenia, ktoré vedú k desegregácii.

„Napriek tomu, že minister deklaruje, že vôbec nejde o desegregačné opatrenie, tak memorandum hovorí presný opak. Z nášho pohľadu je celá táto iniciatíva skôr snahou o legitimizáciu segregácie,“ priblížila. Vznik rómskej národnostnej školy vníma tiež ako prostriedok k tomu, ako sa vyhnúť pokute od Európskej únie za porušovanie rasovej smernice.

„Zmena tejto segregovanej školy na národnostnú, ktorá podľa memoranda bude v súlade s princípmi desegregácie, zároveň aj umožní samospráve, aby mohla stavať školu v tesnej blízkosti osady,“ podotkla. Vznik školy podľa nej neobstojí ani z právneho hľadiska a ani u Európskej komisie.

Zriadenie národnostnej školy musí podľa I. Kosovej spĺňať viacero podmienok. Okrem iného musí vychádzať zo želania rodičov a menšiny. Rodič musí mať tiež možnosť výberu školy. Poukázala tiež na to, že kvalita vzdelávania v segregovaných školách je neporovnateľne nižšia ako v integrovaných školách. „Namiesto experimentovania s rómskymi deťmi teda odporúčame ministrovi školstva, aby hľadal naozaj prijateľné a efektívne riešenia, ktoré vedú k desegregácii,“ zdôraznila.

Vytvorenie pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy má byť výsledkom spolupráce Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR, obce Rakúsy, Prešovskej univerzity v Prešove a Asociácie škôl s vyučovaním rómskeho jazyka. Rezort školstva podpísal so spomenutými účastníkmi memorandum. Projekt podľa ministerstva predstavuje významný krok k podpore skvalitnenia rómskeho národnostného školstva na Slovensku.

Ministerstvo sa ohradzuje voči vyhláseniam PS

Na snímke šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Tomáš Drucker)

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR sa dôrazne ohradzuje voči vyhláseniam opozičného Progresívneho Slovenska o projekte rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy v okrese Kežmarok. Považuje ich za zavádzajúce. Uviedli to z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaM SR.

Ministerstvo považuje „tvrdenia opozičného hnutia, že národnostné školy sú súčasťou segregácie vo vzdelávaní, za nezodpovedné a neúctivé k národnostným menšinám na Slovensku“. Šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) zároveň upozorňuje, že v decembri 2023 predstavil komplexný projekt desegregácie, ktorý sa postupne napĺňa.

Podpora vzniku prvej rómskej národnostnej školy na Slovensku je podľa ministra systémový krok. „V žiadnom prípade však nie je náhradou iných opatrení smerujúcich k desegregácii slovenského školstva, ktoré presadzujeme. Každý kto tvrdí opak, si jednoducho vymýšľa,“ zdôraznil.

Dôvodom štátnej intervencie v Rakúsoch je podľa ministerstva skutočnosť, že v súčasnosti na Slovensku neexistuje ani jedna verejná základná škola s plnohodnotným vyučovaním rómskeho jazyka. Rezort doplnil, že ide o pilotný projekt. „Chceme predísť problémom, ktoré sú pri akomkoľvek pilotnom projekte možné. Do procesu plánujeme zapojiť široké spektrum aktérov vrátane neziskových organizácií poskytujúcich podporu pre inovatívne školy,“ dodal T. Drucker s tým, že považuje za samozrejmé zachovanie práva na voľbu školy.

Prečítajte si aj