Piatok 18. októbra, 2024
Ľadové nápoje (Pixabay/ PhotoMIX-Company)

7 spôsobov ochladzovania, ktorým sa v lete radšej vyhnite

Podľa meteorológov nás tento týždeň čakajú horúčavy s teplotami okolo 30 °C.  Akým metódam ochladzovania je podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM) najlepšie sa vyhnúť, nám poradí Kuo-Pin Wu, riaditeľ taiwanskej kardiologickej kliniky Xinyitang.

Mnohí z nás počas horúceho dňa klasicky siahajú po studenom nápoji s ľadom alebo zapínajú klimatizáciu. Ale je tento spôsob ochladzovania zdravý? TCM verí, že naše telo reguluje svoju teplotu otváraním alebo zatváraním pórov na ľudskej pokožke. Prenikanie studeného vzduchu cez otvorené póry potom môže vyvolať rôzne zdravotné problémy.

7 nesprávnych spôsobov ochladzovania tela

1. Používanie klimatizácie

Ak používate klimatizáciu, keď vám je horúco a ste spotení, spôsobí to zúženie pórov a teplo nemôže uniknúť z tela. To môže viesť k bolestiam hlavy, opuchom, vracaniu alebo bolestiam brucha. Niektorí ľudia napríklad dostanú „klimatizačnú chrípku“ z dlhodobého pôsobenia klimatizácie v práci. Pán Wu odporúča pri prechode z tepla do chladu nosiť ľahkú bundu, aby si telo postupne zvyklo na teplotu.

2. Chladenie zadnej časti hlavy

Na zadnej strane hlavy v zátylku sa nachádza akupunktúrny bod Fengfu. Ak je tento bod vystavený studenému vzduchu, môže vyvolať bolesti hlavy a iné ťažkosti. Preto sa odporúča nosiť pokrývku hlavy.

3. Sprchovanie studenou vodou, keď sme spotení

(Image by freepik)

Ďalším typickým spôsobom, ktorým si mnohí z nás ochladzujú telo, je sprchovanie studenou vodou. Podľa TČM však studená voda nie je vhodná pre spotené telo. Počas potenia sú naše póry otvorené, studená voda preniká do tela cez otvorené póry a v budúcnosti spôsobí reumatoidnú artritídu. Pán Wu odporúča v lete sprchovať sa len vlažnou alebo teplou vodou.

4. Sušenie vlasov na vzduchu

Niektorí ľudia majú tendenciu nechať si počas horúčav sušiť vlasy na vzduchu. Počas procesu sušenia vlasov sa odparuje teplo, ktoré znižuje našu telesnú teplotu a môže nám spôsobiť migrénu. Preto TČM odporúča používať na sušenie vlasov fén.

5. Mokré alebo studené uteráky na zadnej strane krku

Aj keď to môže pôsobiť osviežujúco a chladivo, s mokrým uterákom sa do tela dostáva chlad alebo vlhkosť. Ak musíte zostať v suchu, utrite si pot uterákom, ale nezabúdajte, že pot nám pomáha ochladzovať sa, pretože sa odparuje.

6. Pitie studených nápojov bezprostredne po cvičení

(Pixabay/ GSquare)

Tento zvyk môže byť podľa TČM veľmi škodlivý. Keď je telesná teplota zvýšená, rýchle ochladzovanie studenými nápojmi môže spôsobiť, že chlad sa dostane z hrdla do priedušnice a potom do žalúdka. Tento náhly prílev chladu môže poškodiť priedušnice a pľúca a v dôsledku lokálneho poklesu teploty môže ovplyvniť aj srdce.

7. Pitie ľadových nápojov po jedle

Ak jedlo zapijete ľadovými nápojmi, môžete si spôsobiť tráviace problémy, varuje pán Wu. Studená tekutina v žalúdku spôsobí stuhnutie tukov v žalúdku, zhorší trávenie v črevách a negatívne ovplyvní metabolizmus. Okrem toho ovplyvňuje správnu funkciu sleziny a v závažných prípadoch vedie k hnačkám, bolestiam brucha a iným gastrointestinálnym poruchám. Pán Wu odporúča počas horúčav piť teplú alebo vlažnú vodu.

Ako ovplyvňuje konzumácia ovocia našu telesnú teplotu

(Pixabay/ JillWellington)

Pán Wu ďalej vysvetľuje, že väčšina ovocia má ochladzujúce vlastnosti. Ak sa konzumuje nalačno, najmä pred raňajkami, môže v niektorých prípadoch spôsobiť prechladnutie. Podľa pána Wu je najlepší čas na konzumáciu ovocia hneď po raňajkách alebo ešte lepšie po obede, keď je telesná teplota vyššia. Ďalším priaznivým účinkom konzumácie ovocia po obede je že vyrovnáva hladinu cukru v krvi.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj