Nedeľa 22. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Tima Miroshnichenko / pexels)

Asociácia súkromných lekárov víta odklad pri novom katalógu výkonov, nie však do roku 2027

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR víta odklad pri novom katalógu zdravotníckych ambulantných výkonov. Poukazuje na to, že stále nie sú doriešené jeho kľúčové časti, napríklad príplatkové výkony či nacenenie výkonov. Nesúhlasí však so zámerom uviesť ho do plnej prevádzky až v roku 2027. Uviedla to vo svojom stanovisku s tým, že prijatie nového katalógu je nevyhnutné.

„Pôvodne mal byť ako pilotný spustený nový katalóg pre približne päť odborností od 1. júla 2024 a následne pre všetky odbornosti od 1. januára 2025. Vzhľadom na množstvo nedoriešených otázok sme tento termín nepovažovali za reálny. Napriek tomu nás zaskočilo, že sme informáciu o posune termínov nedostali z ministerstva zdravotníctva, ale dozvedeli sme sa o nej z médií,“ poznamenala.

Asociácia upozornila na to, že členovia jednotlivých odborností sa na rokovaniach nedostali k oficiálnym informáciám o cenách výkonov či časovom faktore. „Chápeme, že súbeh výkonov analytikom komplikuje výpočty, ale je to jav, ktorý v praxi nesporne existuje a bez ktorého by sme ošetrili maximálne 50 percent súčasne ošetrených pacientov. Preto potrebujeme garanciu možnosti súbehu výkonov alebo toho, že nebudú zavedené časové limity, ktoré by pre pacientov a dostupnosť zdravotnej starostlivosti boli katastrofou a pre ambulantných poskytovateľov existenčným ohrozením,“ skonštatovala s tým, že negatívny vplyv by sa najviac prejavil v dobre manažovaných a prístrojovo vybavených pracoviskách, ktoré sú schopné ošetriť nadpriemerný počet pacientov.

V rozpracovanom katalógu existuje podľa nej viacero sporných momentov. „Potrebujeme ich mať vyjasnené a vyriešené v spolupráci s ambulantnými lekármi, ktorí sa reálne stretávajú s bodovaním v ambulanciách. V opačnom prípade bude nový katalóg kontraproduktívny,“ podotkla. Zdôraznila tiež potrebu finančného krytia katalógu.

Rezort zdravotníctva tento mesiac uviedol, že nový katalóg ambulantných výkonov by mohol v pilotnej fáze fungovať od októbra a v plnej prevádzke od roku 2027. Na potrebu prepracovania katalógu upozorňoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ešte vlani. Poukázal vtedy na to, že objektívne nastavená cenotvorba chýba. Na prijatie nového katalógu apelovali aj zástupcovia ambulantného sektora. Upozorňovali na nedostatočné ohodnotenie niektorých výkonov.

Ambulancie sú sklamané z posunu termínu pre nový katalóg výkonov

Prečítajte si aj