Štvrtok 19. septembra, 2024
Stačí len minimálna príprava a môžete mať jednoduchý a zábavný remeselný projekt, ktorý vyčarí úsmev na tvári vášho dieťaťa.

9 jednoduchých spôsobov, ako deťom vyčariť úsmev na tvári

Keď mali vaše deti ťažký deň, inšpirujte sa niekoľkými jednoduchými spôsobmi, ako im vyčariť úsmev na ich tvárach.

V dnešnej dobe môže byť život pre deti príliš vážny. Naše deti absorbujú starosti, stres a ťažobu, ktorú znášajú dospelí okolo nich. Našťastie, netreba spraviť veľa, aby sme im situáciu uľahčili, rozjasnili im deň a vyčarili úsmev na tvári.

Prinášame vám deväť jednoduchých nápadov, ako rozjasniť detské tváre. Navyše, tieto nápady určite vyčaria úsmev na tvári aj vám.

Jednoduché spestrenie hry

Zmeňte usporiadanie detských hračiek nečakaným spôsobom.

„Čo robí ružový zajačik na stropnom ventilátore?” „Postavil tvoj medvedík ten hrad z kociek, keď si bol v škole?” „Čo je to v chladničke za pána so zemiakovou hlavou?”

Pripravte sa na chichotanie, keď vaše deti zistia, že ich obľúbené hračky robia po dome nečakané veci.

Rozosmejte ich

Povedzte veselý vtip v angličtine, napríklad: „Prečo sa číslo šesť bálo čísla sedem? Pretože seven eight nine.”(eight – čítaj “ejt”, rovnako ako “ate”, teda sedmička zjedla deviatku).

Nie je to pre vás dosť vtipné? A čo tak: Čo povedalo číslo 0 číslu 8? „Pekný opasok.” Tento vás určite nadchne: „Prečo sa bicykel prevrátil? Pretože bol unavený.”

Takéto vtipy možno uložiť do obedárov na papierikoch, rozprávať ich pri stole, užívať si ich počas jazdy autom alebo ich vytiahnuť vždy, keď sa môžu všetci dobre zasmiať.

Pozvite si na návštevu kreativitu

V spoločnom priestore vášho domova môžete vytvoriť niečo nové. Pripravte si nové lesklé nálepky. Rozložte farebný papier. Pustite si inštruktážne video na YouTube. S menšou prípravou môžete vytvoriť jednoduchý a zábavný projekt čakajúci na návrat vašich detí zo školy, keď sa ráno zobudia, alebo ako ústredný bod víkendu stráveného doma.

Príliš zložité? Aj jednoduchý akt rozloženia papiera, pasteliek, nožníc a lepidla bude radostnou pozvánkou pre dieťa, ktoré miluje tvorenie. Ešte som nestretol dieťa, ktoré by to nepotešilo.

Zlepšenie jedla

Ďalšia miska cereálií, ďalší sendvič alebo kura na večeru – ak sa vaše jedlá stali predvídateľnými či monotónnymi, trochu ich vylepšite, aby ste potešili svoju rodinu. Pridajte farebné plátky ovocia na cereálie, obedujte vonku a urobte si rýchly piknik alebo servírujte večeru v jedálni na luxusnom porceláne.

Zmenou podania, prostredia alebo pridaním novej ingrediencie k vašim bežným zvykom ľahko urobíte z jedla prekvapivé potešenie.

Zažite dobrodružstvo

Choďte von a objavujte. Vezmite si zápisník alebo klipovú dosku, ceruzky a papier, prípadne ďalekohľad a vyrazte von. Spravte zo  zázrakov vášho okolia predmet vášho skúmania a zapíšte si, čo tam nájdete.

Pýtajte sa otázky, ako napr: „Aké tvary majú oblaky?” „Aké zvuky počujeme?” „Aká je tu teplota?” „Aké zvieratá vidíme?” „Aké vône cítime?”

Nechajte svoje deti, aby sa kochali jednoduchými zázrakmi, ktoré sú priamo pred ich dverami.

Zanechávajte zábavné poznámky

Nechávajte prekvapivé poznámky po celom dome. Vedľa zubných kefiek, na vankúšoch, prilepené na zrkadle, na škatuli s hračkami; malý odkaz od mamy alebo otca môže byť zábavným a nečakaným prekvapením. Použite jednoduché odkazy, ako napríklad: „Mám ťa rád”, alebo „Vráť tento lístok oteckovi, aby ťa objal”, alebo pre začínajúcich čitateľov: „Ak dokážeš prečítať tento lístok, povedz: „Dokázal som to!”

Spievajte bláznivé pesničky

Vymyslite si bláznivé pesničky, ako napr: „Mamička teraz varí večeru, IAIAO” (namiesto Strýko Donald farmu mal.) Vidíte, kam to smeruje: „Deti sa tak pekne hrajú, doo dah, doo dah, to robí mamičke radosť, doo dah.” Iste, môžu si myslieť, že vám trošku preskočilo, ale to je súčasť kúzla.

Povoľte príležitostné pôžitky

Nepodporujte stravu plnú cukru, ale občas si doprajte špeciálnu pochúťku. Čerstvo upečené koláčiky, výlet na zmrzlinu alebo sladká pochúťka v kaviarni môžu spríjemniť spoločné chvíle, ktoré stoja za to.

Snažte sa spoločne potešiť ostatných

Aktivity, ktoré deti povzbudzujú, aby mysleli na druhých, sú víťazmi na všetkých frontoch. Nechajte ich poslať niektoré z ich umeleckých diel starej mame, pripraviť špeciálnu večeru pre otecka alebo priniesť domáce jedlo susedovi.

Pomôcť deťom rozjasniť deň niekoho iného môže byť najlepší spôsob, ako rozjasniť aj ten ich.


Z pôvodného článku preložila Anikó Hanzlová.

Prečítajte si aj