Piatok 18. októbra, 2024
Rumanček kamilový (harmanček) Foto: wirestock on Freepik

Objavte silu harmančeka – starodávneho egyptského čaju, ktorý dokáže vyliečiť 100 neduhov

V dávnych časoch, keď sa podľa legiend bohovia ešte miešali so smrteľníkmi a nie všetky bylinky si boli rovné, mal harmanček výsadné postavenie a bol vyhradený pre egyptských vládcov.

Nebola to len tak nejaká kvetinová drobnosť, ale údajne skutočná obeta samotného boha slnka Ra, ktorá sa vešala na múmie aj do chrámov. 

Táto úcta však nie je len egyptskou zvláštnosťou. Aj Anglosasi mali pre tento skromný kvet slabosť a zaradili ho do prvej ligy posvätných bylín popri takých slávnych kolegoch, ako je fenikel či žihľava. Popíjali odvar z harmančeka, ktorý odháňal zlých duchov a dodával duši pokoj.

Harmanček sa môže pochváliť závratnou škálou použitia, nepochybne pomáha všetkému od nespavosti až po skorbut. Je ako švajčiarsky nožík vo svete rastlín.

Dokonca aj záhradníci šepkajú svojim vädnúcim papradiam tajomstvá so šálkou harmančekového čaju, čo možno vysvetľuje bujnú krásu trávnikov Buckinghamského paláca.

V tejto botanickej zostave hrajú hlavnú úlohu dve odrody: obľúbený harmanček pravý (Matricaria chamomilla) a jeho nepravý príbuzný, slávny harmanček rímsky (Chamaemelum nobile).

Či už vo forme čajov, kapsúl alebo mastí, harmanček naďalej upokojuje masy ľudí a dokazuje, že niektoré legendy jednoducho neodchádzajú do dôchodku.

Je to botanický všeliek

Človek by si mohol myslieť, že harmanček, tento nenápadný kvet, slúžil vzhľadom na svoj bohatý zoznam liečivých účinkov ako stredoveký lekár. Tento rastlinný všeliek už po stáročia rieši celý rad ochorení, od banálnych až po mučivé – dnu, ischias, ekzémy, nehovoriac o každodenných problémoch s vredmi a hemoroidmi. Životopis tejto kvetiny sa skutočne podobá skôr lekárskej encyklopédii ako profilu rastliny.

Očné infekcie, žalúdočno-črevné problémy a škvrny po kiahňach – v tom všekom môže pomôcť harmanček

Navonok je to všeliek sám o sebe, dobrý na všetko od upokojenia ušných infekcií až po nepríjemné zapareniny. Zasahuje dokonca aj do kozmetickej sféry, kde sa postará o popraskané bradavky a nepríjemné škvrny po kiahňach.

Harmanček sa nevyhýba ani očným infekciám či zápalom v nose. Nezabúdajme ani na jeho úlohu pri upokojovaní žalúdočno-črevných ťažkostí – plynatosti či nevoľnosti.

Toto kvetinové sedatívum dokáže upokojiť myseľ a zahnať nočné mory aj nespavosť. A pre najmenších je prakticky opatrovateľkou, ktorá sa s babičkovskou citlivosťou postará o koliky, laryngitídy a detské horúčky.

Harmanček môže pomôcť aj pri osteoporóze

„Nezaspal na vavrínoch“, harmanček je dokonca vhodný na starostlivosť o kosti. Uprostred arény osteoporózy vrhá svoje lístky do ringu a podnecuje osteoblastické bunky k činnosti.

Pôsobí antiestrogénne, čo môže naznačovať, že má niečo spoločné s estrogénovými receptormi. Aj keď na jeho úplný klinický debut si budeme musieť počkať.

Napriek všetkým jeho schopnostiam však harmanček nie je pre každého. Niekoľko vyvolených by sa mohlo stretnúť s kýchaním po jeho užití. Najmä tí nešťastníci, ktorí sa už teraz vyhýbajú ambrózii alebo preklínajú chryzantémy.

O autorke

Nicole Jamesová je nezávislá novinárka pre The Epoch Times v Austrálii. Je ocenenou autorkou poviedok, novinárkou, publicistkou a redaktorkou. Jej práce sa objavili v novinách ako The Sydney Morning Herald, Sun-Herald, The Australian, the Sunday Times a the Sunday Telegraph. Je držiteľkou bakalárskeho titulu z komunikácie so zameraním na žurnalistiku a dvoch postgraduálnych titulov, z toho jedného v oblasti tvorivého písania.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj