Utorok 8. októbra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Kaique Rocha / pexels)

Vo viacerých okresoch platia výstrahy pred horúčavami, hrozia aj búrky

Vo viacerých okresoch, najmä na juhu Slovenska, platia vo štvrtok poobede výstrahy pred vysokými teplotami. Miestami sa môže teplota vyšplhať až na 37 stupňov Celzia. Od rána tiež vo väčšine krajov hrozia búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

S búrkami treba od rána počítať v celom Banskobystrickom a Žilinskom kraji, tiež vo väčšine Trenčianskeho. Prvostupňová výstraha je vydaná aj pre okresy Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levice, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.

Druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí od 13.00 h vo väčšine Košického kraja a v okresoch Krupina, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nové Zámky a Dunajská Streda. Rovnako v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. Teploty sa tu môžu vyšplhať na 35 až 37 stupňov Celzia.

Prvostupňová výstraha je vydaná od 13.00 h vo väčšine Prešovského a Bratislavského kraja, ako aj v okresoch Banská Štiavnica, Detva, Poltár, Zvolen, Žarnovica, Gelnica, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Galanta, Hlohovec, Piešťany a Trnava. Tu môže maximálna teplota vzduchu dosiahnuť až 34 stupňov Celzia. Výstrahy pred teplom platia do 18.00 h.

V obciach Mužla a Slovenský Grob v stredu namerali 37,3 stupňa Celzia

Na Slovensku sa v stredu (10. 7.) teplota miestami vyšplhala na vyše 37 stupňov Celzia. Teplotné maximá namerali v obciach Mužla v okrese Nové Zámky a Slovenský Grob v okrese Pezinok, kde bolo 37,3 stupňa Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Na snímke Kostol Narodenia Panny Márie v obci Mužla. (Zdroj: Radosicky Gábor / wikipedia)

Tridsaťsedem stupňov Celzia teplota dosiahla aj na stanici Mochovce a Somotor. „Práve druhá menovaná stanica je zároveň najväčším adeptom na najdlhšiu dlhú sériu veľmi horúcich dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia, pretože zvlnený studený front občasne ovplyvní počasie na našom území od západu, a práve na Zemplíne jeho vplyv pocítime najmenej,“ poznamenal SHMÚ.

Na snímke budova obecného úradu v obci Slovenský Grob. (Zdroj: Ľuboš Repta / wikipedia)

Veľmi teplo bolo v stredu aj v hornatejších vyššie položených oblastiach na severe. „Tridsaťtri až tridsaťštyri stupňov Celzia bolo lokálne aj na Kysuciach, Orave, Liptove, Turci, Horehroní a takmer aj na Spiši,“ dodal ústav.

SHMÚ zvýšil v niektorých okresoch stupeň výstrahy pred búrkami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v niektorých okresoch Žilinského a Banskobystrického stupeň výstrahy pred búrkami z prvého na druhý. Informoval o tom na svojom webe.

Druhý stupeň výstrahy platí vo štvrtok do 17.00 h v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Zvolen, Žiar nad Hronom, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Žilina.

Búrky môžu podľa SHMÚ v týchto okresoch sprevádzať krúpy, prudký lejak s intenzitou do 30 milimetrov v priebehu polhodiny a s nárazmi vetra do 85 kilometrov za hodinu.

Najnižší stupeň výstrahy platí do 20.00 h v celom Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Tiež vo väčšine okresov Trenčianskeho kraja a v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves a Levice.

Búrky spôsobili na časti Slovenska vo štvrtok aj komplikácie v doprave. Zelená vlna STVR hlási, že napríklad medzi Valaskou Dubovou a Likavkou je na ceste veľa vody, blata a konárov.

SHMÚ naďalej upozorňuje vo viacerých okresoch najmä severného Slovenska aj na možný výskyt prívalovej povodne. Druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou je aktuálne vydaný v okresoch Dolný Kubín, Veľký Krtíš a Lučenec. Okrem toho platia v časti Slovenska vo štvrtok aj výstrahy pred vysokými teplotami.

Prečítajte si aj