Utorok 8. októbra, 2024
Príslušníci španielskej Guardia Civil s podporou Europolu zadržiavajú zväzky bankoviek v meste Mijas neďaleko Malagy v Španielsku 12. júna 2024. (Jorge Guerrero/AFP via Getty Images)
» ,

Európske orgány rozbíjajú čínsku sieť na pranie špinavých peňazí

Koordinované úsilie európskych orgánov činných v trestnom konaní rozbilo medzinárodnú sieť na pranie špinavých peňazí, ktorá bola schopná spracovať milión eur denne. Bolo zatknutých päť čínskych štátnych príslušníkov vrátane vodcu siete.

Španielske orgány vykonali 2. a 3. júla dvanásť prehliadok v Madride, Valencii, Alicante a Barcelone. Tieto prehliadky boli zamerané na rôzne miesta, ako sú domy, sídla spoločností, obchodné sklady a reštaurácie, uviedla policajná agentúra Európskej únie Europol vo vyhlásení z 5. júla.

Na operáciách sa zúčastnilo približne 100 španielskych policajtov s podporou francúzskych justičných colných vyšetrovateľov a expertov Europolu.

Podľa vyhlásenia úrady počas prehliadok zatkli vodcu siete a zhabali takmer 160 000 eur v hotovosti.

Vyšetrovanie, ktoré viedla francúzska jednotka pre boj proti podvodom, francúzsky Národný úrad pre boj proti podvodom, a španielska polícia s pomocou Europolu, sa začalo vo februári 2021 po tom, ako francúzski colníci objavili viac ako 500 000 eur ukrytých v aute v južnom Francúzsku.

Vyšetrovatelia odhalili „zločineckú schému na pranie veľkého množstva hotovosti v Európe“, ktorá podľa vyhlásenia fungovala najmenej od roku 2019.

Predpokladá sa, že finančné prostriedky pochádzali z rôznych nezákonných činností, ako je obchodovanie s falšovaným tovarom, páchanie daňových a colných podvodov a prostitúcia. Sieť využívala sofistikovaný logistický systém na uľahčenie pohybu hotovosti po Európe.
V poslednom čase Europol pomohol rozbiť niekoľko zločineckých organizácií, do ktorých boli zapojení čínski štátni príslušníci v EÚ.

Dňa 24. mája Europol oznámil svoju podporu španielskej národnej polícii pri rozbití dvoch zločineckých organizácií, ktoré prepašovali viac ako 1 000 čínskych štátnych príslušníkov pomocou rôznych podvodných metód.


Väčšina obetí bola neskôr sexuálne zneužitá a predpokladá sa, že tieto gangy si prostredníctvom týchto nezákonných aktivít zarobili 5 miliónov eur, uviedla polícia.

Po dvojfázovom vyšetrovaní španielske orgány činné v trestnom konaní vykonali 69 zatknutí, zhabali sedem luxusných vozidiel, zabavili 80 000 eur v hotovosti a zhromaždili elektronické zariadenia a dokumentáciu.

Prípad je spojený s dvoma hlavnými vyšetrovaniami. Jedno sa týka najväčšej európskej siete čínskej prostitúcie, čo viedlo k 28 zatknutiam v Belgicku a Španielsku. Druhé sa zameriava na zločineckú organizáciu obchodujúcu s osobami na účely sexuálneho a pracovného vykorisťovania na Malorke v Španielsku, čo v marci viedlo k 17 zatknutiam.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj