Pondelok 7. októbra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Beyza Kaplan / pexels)

Na Slovensku má z plánu obnovy vzniknúť Národný archív obrazových vyšetrení

Na Slovensku má vzniknúť Národný archív obrazových vyšetrení. Má umožniť zdieľanie akýchkoľvek obrazových vyšetrení medzi zdravotníkmi aj medzi nimi a pacientami. Financovať sa má z prostriedkov plánu obnovy. Na účel je vyčlenených viac ako osem miliónov eur. Vláda v utorok určila ako prijímateľa peňazí na projekt Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

„Cieľom projektu je systematická archivácia vyšetrení a ich spárovanie s anamnézou či inými vyšetreniami daného pacienta, čím bude umožnené komplexné vyhodnotenie zdravotného stavu pacienta a nastavenie personalizovanej liečby na základe všetkých dostupných dát. Taktiež bude umožnený jednoduchší prístup k predchádzajúcim vyšetreniam pacienta, a tým pádom jednoduchšie posúdenie progresie v čase,“ ozrejmilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Zároveň bude možné budovať databázy a súbory, ktoré budú následne využívané napríklad na trénovanie umelej inteligencie ako nástroja na zabezpečenie pomoci pri diagnostike.

Celkovo je na projekt vyčlenených z plánu obnovy viac ako 8,03 milióna eur. „Uvedené finančné zdroje predstavujú hornú hranicu rozpočtu, ktorý bude ďalej spresnený a až na základe skutočnej potreby bude stanovená potrebná výška finančných prostriedkov,“ ozrejmilo ministerstvo.

Prečítajte si aj