Utorok 8. októbra, 2024
Protestujúci držia transparent s nápisom „Koncentračné tábory, masová a násilná sterilizácia, rozdeľovanie rodín, nútené práce, genocída Ujgurov, zastavte Si Ťin-pchinga vo Francúzsku“ počas demonštrácie, ktorú zvolali členovia ujgurskej komunity na protest proti štátnej návšteve čínskeho prezidenta vo Francúzsku na námestí Place de la Madeleine v Paríži 5. mája 2024. (Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP via Getty Images)
»

39. dialóg o ľudských právach v Chongqingu: EÚ vyzvala Čínu k dodržiavaniu ľudských práv a k prepusteniu nezákonne zadržaných

Európska únia (EÚ) a Čínska ľudová republika usporiadali 16. júna v čínskom meste Chongqing 39. dialóg o ľudských právach. EÚ zopakovala svoje pretrvávajúce obavy v súvislosti s obmedzením základných slobôd, ľudských a pracovných práv, práv na riadny súdny proces a upozornila na nedostatočnú nezávislosť súdnictva v Číne. Otvorila aj otázky týkajúce sa slobody prejavu, slobody zhromažďovania, slobody náboženského vyznania a viery. Čína upozornila na situáciu a zaobchádzanie s utečencami a migrantmi a na prejavy rasizmu a xenofóbie v EÚ. Zamerala sa aj na hospodárske, sociálne a kultúrne práva.

Dialógu o ľudských právach spolupredsedali Paola Pampaloni, zástupkyňa výkonného riaditeľa pre Áziu a Tichomorie v Európskej službe pre vonkajšiu činnosť, Shen Bo, generálny riaditeľ pre medzinárodné organizácie a konferencie a minister zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang I.

EÚ poukázala na veľmi vážnu situáciu v oblasti ľudských práv najmä v provincii Sin-ťiang, v tibetských oblastiach a Hongkongu. Nalieha na Čínu, aby vyšetrila a zastavila porušovanie ľudských práv, pričom vyjadrila znepokojenie nad prípadmi nezákonného zadržiavania, zmiznutia a mučenia osôb a zlého zaobchádzania so zadržanými a väznenými. EÚ predložila niekoľko konkrétnych individuálnych prípadov a vyzvala Čínu, aby okamžite prepustila tých, ktorí sú zadržiavaní v rozpore s požiadavkami riadneho súdneho procesu.

Ide o prípady Ujgurov vrátane držiteľa Sacharovovej ceny Ilhama Tohtiho, ktorý je v Číne odsúdený na doživotie za kritiku komunistického režimu, tibetských aktivistov Go Sherab Gyatso a Tashi Dordže, občiansku novinárku Zhang Zhan alebo aktivistku za práva žien Li Qiaochu. Ďalej boli spomenuté osoby zadržiavané a väznené za slobodu náboženského vyznania alebo viery, vrátane praktizujúcich Falun Gongu pani Xu Na a pána Ding Yuande.

Ako uvádza portál minhui.sk, pani Xu Na je pekinská umelkyňa, ktorá bola odsúdená na osem rokov väzenia. Bola zatknutá 19. júla 2020 za to, že počas pandémie covid-19 poslala fotografie z ulíc Pekingu zahraničnému médiu. Okresný súd Dongcheng ju v januári 2022 odsúdil na osem rokov odňatia slobody.

Pani Xu Na (foto: sk.minghui.org)

Pán Ding Yuande, pestovateľ čaju z mesta Rizhao v provincii Shandong, bol zatknutý na svojej čajovej plantáži v máji 2023. Na súde okresu Wulian bol odsúdený na trojročný trest odňatia slobody a pokutu 15 000 jüanov (v prepočte do 2000 eur). Jeho manželka Ma Ruimei, tiež praktizujúca Falun Gongu, je v súčasnosti pod prísnym dohľadom. Syn pána Dinga žije v Nemecku a usiluje sa o dosiahnutie spravodlivosti pre svojho otca.

Pán Ding Yuande s manželko Ma Ruimei (foto: sk.minghui.org)

V súvislosti s konkrétnym prípadom pána Ding Yuande a prenasledovaním praktizujúcich Falun Gongu prijal Európsky parlament začiatkom roka rezolúciu, v ktorej vyzýva Čínu, aby ukončila potláčanie náboženskej slobody a totálnu kontrolu nad ľuďmi.

EÚ a Čína sa zhodli na dôležitosti dodržiavania Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Zároveň rokovali o tom, ako dosiahnuť úplné uplatňovanie hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv na celosvetovej i vnútroštátnej úrovni. EÚ zdôraznila, že k tejto realizácii musí dôjsť na rovnakom základe ako k realizácii občianskych a politických práv, a pripomenula, že ľudské práva, či už občianske, kultúrne, hospodárske, politické alebo sociálne, sú vzájomne prepojené, závislé, rovnako dôležité a rovnako potrebné na ochranu ľudskej dôstojnosti.

Prečítajte si aj