Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke špeciálny automat na predaj produktov s látkou HHC. (Zdroj: Don MacKinnon / AFP / Getty Images)

J. Mikloško žiada urýchlený zákaz voľného predaja produktov s HHC

Komisár pre deti Jozef Mikloško apeluje na urýchlený zákaz voľného predaja produktov s látkou HHC. Upozornil na prípady otráv detí po požití látky. Volá po prijatí legislatívnych zmien. Poukázal na to, že novela zákona, ktorou sa majú HHC, HHC-P a HHC-0 zaradiť do zoznamu omamných látok, je v parlamente v druhom čítaní. Najbližšia riadna schôdza je naplánovaná na september.

„Zákon o zákaze ich predaja je posunutý do druhého čítania, mám však za to, že je potrebné reagovať a riešiť to rýchlejšie. Musíme si uvedomiť, že deti sú zvedavé a najmä počas letných prázdnin často hľadajú nové zážitky a dobrodružstvá a sú náchylnejšie na experimentovanie, čo môže viesť k tragickým následkom s trvalým poškodením zdravia,“ skonštatoval J. Mikloško.

Upozornil na to, že látky sú pre deti voľne dostupné a môžu ich kúpiť v špeciálnych automatoch v nákupných centrách. „Naliehavo apelujem na poslancov Národnej rady SR a všetky kompetentné orgány, aby konali rýchlo a efektívne v otázke zákazu voľného predaja HHC produktov. Je nevyhnutné, aby sme spoločne zabezpečili pre deti bezpečné a zdravé prostredie bez obáv z toxických a nebezpečných látok,“ dodal.

Komisár pre deti zároveň vyzval aj nákupné centrá, aby prehodnotili svoje obchodné politiky a mieru spoločenskej zodpovednosti. Konanie výrobcov produktov označil za neetické. „Pod rúškami legálnosti, nehľadiac na varovania psychiatrov a opakované prípady poškodenia zdravia detí šíria škodlivé produkty vedome ohrozujúc zdravie detí iba pre vlastný finančný zisk,“ podotkol.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove tento mesiac upozornila na opakované prípady, keď sa u detí vyvinuli závažnejšie psychické prejavy po požití syntetických kanabinoidov. Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC tento aj minulý rok upozornili lekári z Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Informovali aj o prípadoch otravy detí.

Zaradenie látok HHC, HHC-P a HHC-O do zoznamu omamných a psychotropných rieši návrh novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Ten poslanci parlamentu v polovici júna posunuli do druhého čítania. Rezort zdravotníctva už skôr deklaroval potrebu zaradenia látok medzi zakázané. Odôvodňoval to najmä ohrozením širokej verejnosti, najmä detí a mládeže, ktoré v súčasnosti majú k látkam voľný prístup.

Prečítajte si aj