Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ monicore)

Prečo by ste mali jesť malé ryby celé

Japonská štúdia zistila, že živiny nachádzajúce sa v kostiach a orgánoch malých rýb pomáhajú chrániť ženy pred úmrtím na rakovinu a inými chorobami.

Nedávna štúdia zistila, že konzumácia malých rýb – dokonca aj s kosťami – má špecifické zdravotné účinky. Japonskí vedci sledovali stravovacie návyky 80 802 ľudí deväť rokov a zistili, že ženy, ktoré často jedli celé malé ryby, mali nižšiu mieru úmrtnosti na rakovinu a iné príčiny ako tie, ktoré ich nejedli.

Štúdia bola nedávno uverejnená v časopise Public Health Nutrition.

Je všeobecne známe, že ryby sú vďaka omega-3 mastným kyselinám, bielkovinám a vitamínom výživnou potravinou, a podľa štúdie je konzumácia celých malých rýb dokonca prospešnejšia ako konzumácia filé z väčších rýb.

„Predchádzajúce štúdie zistili prospešný účinok konzumácie rýb na zdravie, vrátane rizika úmrtia. Len málo štúdií sa však zameralo na vplyv konzumácie malých rýb na zdravotný stav,“ uviedla v tlačovej správe univerzity vedúca výskumná pracovníčka Chinatsu Kasaharaová, doktorandka a docentka na Nagoya University Graduate School of Medicine v Japonsku.

„Živiny a fyziologicky aktívne látky, ktoré sú jedinečné pre malé ryby, by mohli prispieť k udržaniu dobrého zdravia.“

Iba 1 až 3-krát mesačne

Univerzitní výskumníci použili dotazník o frekvencii stravovania, aby zistili, ako často účastníci jedli celé malé ryby. Počas deviatich rokov sledovania zomrelo počas štúdie 2 482 ľudí , z toho približne 60 % na rakovinu.

Ženy, ktoré uviedli, že jedli malé ryby aj 1 alebo 3-krát mesačne, mali menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu – aj na všetky ostatné príčiny – ako ženy, ktoré jedli malé ryby len zriedka.

U mužov bolo znížené riziko úmrtia na všetky príčiny a pri rakovine sa dosiahli podobné výsledky ako u žien, avšak nedosiahli štatistickú významnosť, uviedli vedci. Domnievajú sa, že to mohlo byť spôsobené menším počtom mužov (34 555 oproti 46 247 ženám) alebo inými faktormi, ktoré sa v štúdii nemerali, ako napríklad veľkosť porcie rýb a typy rakoviny špecifické pre dané pohlavie.

Ďalšie faktory súviseli s tým, ako často ľudia jedli malé ryby. Tí, ktorí tak robili častejšie, boli častejšie starší (priemerný vek účastníkov štúdie bol 54,7 roka), neštíhli, nefajčiari, konzumenti alkoholu (medzi mužmi), fyzicky aktívni a s hypertenziou.

Malé ryby, veľká výživa

„Malé ryby majú jedinečnú výhodu v tom, že sa môžu konzumovať celé,“ napísali vedci, na rozdiel od veľkých rýb, ktoré sa zvyčajne spracúvajú odstránením kostí a orgánov, pričom zostáva len filé.

Vysvetľujú, že ak sa malé ryby konzumujú celé, kosti a orgány z nich robia „dobrý zdroj mikroživín, ako je vápnik, vitamíny a mastné kyseliny“.

V štúdii z roku 2021 uverejnenej v časopise Clinical Nutrition sa zistilo, že u ľudí s prediabetom, ktorí každý týždeň zjedli dve konzervy sardiniek, sa výrazne znížila inzulínová rezistencia, krvný tlak a riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Ďalšou výhodou menších rýb je, že sa v nich hromadí menej toxínov, napríklad ortuti, ako vo väčších rybách.

Kto konzumuje malé ryby?

Preferovanie rýb je čiastočne kultúrnym fenoménom. Napríklad v Japonsku a Európe je konzumácia malých rýb oveľa bežnejšia ako v Spojených štátoch. V Japonsku sú podľa výskumníkov obľúbené biele rybičky (whitebait), mallotus villosus (capelin), hypomesus nipponensis (japanese smelt) a malé sušené sardinky, ako aj malé makrely japonské (horse mackerel) a mladé sladkovodné ryby. Japonci ich jedia surové alebo ich pripravujú marinovaním v octe, dusením v sójovej omáčke, vyprážaním alebo sušením.

Kasaharaová v tlačovej správe univerzity uviedla: „Táto téma ma zaujala, pretože od detstva mám vo zvyku jesť malé ryby. Teraz nimi kŕmim aj svoje deti.“ Dodala však, že z jej výskumu môžu ťažiť všetky kultúry. „Hoci sa naše zistenia týkali len Japoncov, mali by byť dôležité aj pre iné národnosti,“ povedala.

V mnohých častiach sveta však ľudia uprednostňujú väčšie druhy rýb pripravené ako filé po odstránení kostí a orgánov. Hoci konzumácia väčších rýb vcelku môže byť tiež prospešná, filety sa ľahšie prepravujú a skladujú, takže sú pre výrobcov a spotrebiteľov praktickejšou voľbou, uvádza organizácia Global Seafood Alliance. Vo vnútrozemských oblastiach s horším prístupom k čerstvým rybám konzumácia celých rýb často znamená konzumáciu menších rýb, ktoré boli konzervované.

V Európe počas lockdownov spôsobených covidom-19 vzrástol dopyt po konzervovaných rybách, najmä po tuniakovi – uvádza správa holandského ministerstva zahraničných vecí z roku 2021. Zvýšil sa aj predaj sardiniek a makrel. Podľa správy sú konzervované ryby bežnou súčasťou európskej stravy a „Európania najviac konzumujú potraviny s dlhou dobou trvanlivosti, po ktorých nasledujú mrazené a chladené výrobky“.

Podľa pozorovateľov potravinových trendov začala popularita konzervovaných rýb v USA rásť v roku 2022 a spoločnosť IndustryARC, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, vydala v roku 2021 správu, podľa ktorej celosvetový trh s konzervovanými rybami dosiahne do roku 2027 hodnotu 11,3 miliardy USD.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj