Sobota 5. októbra, 2024
Praktizujúci Falun Gongu vyzývajú na ukončenie prenasledovania tejto duchovnej skupiny v Číne počas akcie pri príležitosti 24 rokov od začiatku prenasledovania, Washington D.C. (Samira Bouaou/ The Epoch Times)
» ,

Dolná komora Kongresu USA prijala návrh zákona o ochrane praktizujúcich Falun Gongu v Číne

Americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorého cieľom je prinútiť čínsky režim ukončiť dlhoročnú kampaň prenasledovania duchovnej skupiny Falun Gong.

Zákon o ochrane Falun Gongu (Falun Gong Protection Act H.R. 4132), ktorý predložil republikán Scott Perry spolu s ďalšími 18 kongresmanmi z oboch politických zaskupení, bol v dolnej komore amerického Kongresu schválený 25. júna.

Jedná sa o prvý americký návrh zákona zaoberajúci sa brutálnym potláčaním tejto duchovnej praxe zo strany Pekingu, ktorý prešiel snemovňou. Doteraz Kongres v tejto veci prijímal „len“ rezolúcie.

Falun Gong (alebo tiež Falun Dafa) je meditačná disciplína založená na princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie. V komunistickej Číne je predmetom neúprosnej kampane, ktorej cieľom je vyhladenie tejto praxe. V uplynulých 25 rokov boli jej stúpenci vystavení väzneniu, mučeniu, núteným prácam a násilným odoberom orgánov.

Zákon o ochrane Falun Gongu, ktorý ešte musí schváliť Senát, vyzýva na „okamžité ukončenie“ prenasledovania. Ak bude zákon podpísaný, budú sa Spojené štáty musieť vyhnúť akejkoľvek spolupráci s Čínou v oblasti transplantácií orgánov a zavedú cielené sankcie a vízové obmedzenia.

Kongresman Scott Perry v Rotunde Kapitolu USA vo Washingtone 25. júna 2024 (Madalina Vasiliu/ The Epoch Times)

Perry 25. júna na pôde Snemovne reprezentantov povedal, že nutnosť diskutovať o otázke systematického násilného odoberania orgánov v roku 2024 je sama osebe „veľmi desivá“.

„Násilné odoberanie orgánov – forma masovej vraždy – je niečo, čo sme videli v prípade Josefa Mengeleho, ale deje sa to aj dnes,“ povedal republikán.

„V Číne, pokiaľ máte peniaze, neexistuje žiaden poradník, v ktorom by ste museli čakať na orgán… Tých orgánov je tam dostatok.“

Perry označil návrh zákona za „prvý záväzný krok Kongresu podniknúť rázne právne kroky proti prenasledovaniu a nútenému odoberaniu orgánov [praktizujúcim] Falun Gongu, čím sa Falun Gong stáva ústredným bodom legislatívy – čo je po 25 rokoch opatrenie, ktoré už dlho chýbalo“.

Zákon o ochrane Falun Gongu by rovnako nariadil sankcie voči čínskym úradníkom, vojenským predstaviteľom alebo iným osobám, ktoré sú „vedome zodpovedné za nedobrovoľné odbery orgánov v Číne, a podieľajú sa na nich priamo či nepriamo“.

Každý, kto by bol na sankčnom zozname, by nemohol vstúpiť na územie Spojených štátov alebo sa zúčastniť transakcií v USA a boli by mu zrušené existujúce víza. Návrh zákona tiež stanoví občianskoprávnu pokutu do výšky 250 000 dolárov (234 000 eur) a trestnoprávnu pokutu vo výške 1 milión dolárov (936 000 eur) a 20 rokov väzenia pre páchateľa.

„Rozsiahle, systematické a štátom podporované prenasledovanie Falun Gongu vedením ČKS predstavuje jasné porušenie základných ľudských práv praktizujúcich Falun Gongu a môže predstavovať genocídu,“ uvádza sa v texte návrhu zákona.

Demokratický kongresman Greg Stanton sa v prejave na podporu návrhu zákona zameral na „nepredstaviteľné utrpenie“, ktorým obete prechádzajú, keď sú im „odňaté najzákladnejšie práva a ich telá sú zneužité tými najbizarnejším spôsobom“.

„Predstavte si tú hrôzu a zúfalstvo tých, ktorí sú uväznení pre svoje presvedčenie, len aby im boli násilne odobraté orgány,“ povedal. „Toto nie je len štatistika alebo vzdialená záležitosť. Ide o skutočných ľudí – ľudí s rodinami, so snami, ktorí znášajú neuveriteľnú bolesť a strach.“

Denník Epoch Times prvýkrát informoval o odoberaní orgánov v roku 2006 po tom, ako sa ozvali očití svedkovia, ktorí vypovedalii, že v čínskych nemocniciach a podzemných zariadeniach dochádza k zabíjaniu pre orgány. Jedna zo svedkýň vystupujúca pod prezývkou Annie, uviedla, že jej manžel odoberal rohovky žijúcim praktizujúcim Falun Gongu, keď pracoval ako neurochirurg v nemocnici v severovýchodnej Číne.

Odvtedy sa tejto problematike venuje väčšia pozornosť, najmä po tom, ako nezávislý Londýnsky tribunál v roku 2019 dospel k záveru, že v Číne dochádza k zneužívaniu v značnom rozsahu, pričom hlavným zdrojom orgánov sú praktizujúci Falun Gongu.

Niekoľko rezolúcií odsudzujúcich prenasledovanie Falun Gongu a nútené odbery orgánov v Číne prijal aj Parlament Európskej únie, Česká republika a rad ďalších štátov.

Minulý rok Snemovňa reprezentantov USA tiež prijala prvý návrh zákona, ktorý sankcionuje praktiky núteného odberu orgánov vo všeobecnosti.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj