Piatok 20. septembra, 2024
Zničená škola vo Verbivke, ktorú ukrajinská armáda nedávno získala späť od Ruska počas bleskovej protiofenzívy, na východe Ukrajiny 15. septembra 2022. (Sergey Bobok/AFP via Getty Images)

Vojna narušila tlačiarne na Ukrajine, USA jej pomôžu tlačiť školské učebnice

Spojené štáty plánujú podporiť produkciu učebníc pre základné školy na Ukrajine, keďže tlačiarenský priemysel krajiny naďalej trpí vojnou s Ruskom.

„Rusko vedie vojnu nielen proti ukrajinskej armáde, ale aj proti ukrajinskému ľudu,“ uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vo vyhlásení z 24. júna.

Sullivan uviedol, že niektoré z týchto ruských útokov sa prejavili vo forme úderov zameraných na tlačiarne po celej Ukrajine vrátane tlačiarne Faktor-Druk v Charkove, ktorú označil za jednu z najväčších tlačiarní v celej Európe. Charkovská oblasť na severovýchode Ukrajiny bola v posledných týždňoch ohniskom obnovených bojov.

„Charkovské tlačiarne produkujú významné percento všetkých kníh na Ukrajine vrátane učebníc pre ukrajinské deti. Úderom na tieto tlačiarne Rusko útočí na ukrajinský vzdelávací systém. Nedovolíme Rusku uspieť,“ povedal Sullivan.

Predstaviteľ Bieleho domu uviedol, že Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) pomôže Ukrajine pred budúcim školským rokom vytlačiť viac ako 3 milióny učebníc pre žiakov základných škôl v krajine. Sullivan uviedol, že výroba učebníc sa uskutoční na Ukrajine a že hotové knihy budú distribuované do viac ako 12 000 škôl v celej krajine.

„Náš odkaz je jasný: budeme naďalej stáť na strane ukrajinského ľudu, ktorý sa bráni proti barbarskej agresívnej vojne Ruska,“ povedal Sullivan.

Neuviedol, koľko bude stáť náklad na výrobu učebníc, odkiaľ bude USAID čerpať finančné prostriedky ani kde sa nové výrobné úsilie uskutoční, aby sa predišlo ďalším narušeniam v dôsledku ruských útokov. Denník Epoch Times sa obrátil na Biely dom aj na USAID so žiadosťou o ďalšie komentáre, ale do publikovania správy nedostal odpoveď ani od jedného z nich.

Vláda USA vyčlenila na priamu a nepriamu pomoc Ukrajine približne 173 miliárd dolárov od februára 2022, keď tam ruské sily začali rozsiahlu vojenskú kampaň. Naposledy vyčlenila pre Ukrajinu približne 60 miliárd dolárov v dodatku k zahraničnej pomoci, ktorý Kongres schválil v apríli. Hoci veľká časť podpory USA pre Ukrajinu mala podobu dodávok zbraní, munície a iného vojenského vybavenia na pomoc v bojoch, Ukrajina dostala aj humanitárnu pomoc a priamu finančnú podporu.

Prezident Joe Biden a jeho partneri zo skupiny siedmich krajín (G7) z Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a Spojeného kráľovstva dosiahli začiatkom tohto mesiaca dohodu o tom, že zmrazené ruské aktíva pod ich kontrolou sa začnú používať ako zábezpeka na nové pôžičky ukrajinskej vláde. Krajiny G7 neurčili presný limit pôžičiek, ktoré sú ochotné financovať pre Ukrajinu z týchto aktív, ale Spojené štáty by sa mohli na túto pôžičku zaviazať až do výšky 50 miliárd USD.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj