Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke exminister vnútra a poslanec Národnej rady SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ). (Zdroj: FB / Roman Mikulec)

R. Mikulec: Minister vnútra namiesto riešenia problémov rozvracia políciu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) namiesto riešenia problémov v polícii venuje čas rozvratu policajných štruktúr, prenasledovaniu vyšetrovateľov a ich rodín či rušeniu útvarov na prezídiu. Exminister vnútra a poslanec Národnej rady SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) to uviedol v súvislosti s iniciatívou Odborového zväzu polície v SR, ktorý upozorňuje na zlé podmienky v zbore.

„Vedenie ministerstva vnútra a aj Policajného zboru je vo funkciách už dosť dlho na to, aby sa prestali vyhovárať na druhých a aby konečne začali riešiť problémy policajtov, hasičov, horských záchranárov, okresných úradov a všetkých ďalších zložiek ministerstva vnútra,“ uviedol R. Mikulec. Polícia je podľa neho v kritickom stave napriek tomu, že ministerstvo vnútra nemusí čeliť pandémii či energetickej kríze.

Počas bývalej vlády boli podľa R. Mikulca pripravené opatrenia na stabilizáciu Policajného zboru, nový systém odmeňovania a vzdelávania policajtov. Tvrdí, že s nimi súhlasili aj odbory. „Keby súčasné vedenie rezortu implementovalo nové tarifné nastavenie odmeňovania policajtov, ktoré bolo nachystané, mohli kritickému stavu predísť,“ podotkol.

Odborový zväz polície v SR vyzval minulý týždeň vedenie rezortu vnútra, aby riešilo situáciu v Policajnom zbore. Upozornil na zlé podmienky, ako napríklad stav policajných budov či staré odevy, ale aj nevyhovujúce platové ohodnotenie. Svoj postoj chcú policajti tento týždeň deklarovať čiernou stužkou na zápästí. K iniciatíve sa pridal aj Nový odborový zväz polície a Odborový zväz Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že absolútnou prioritou pre rezortného šéfa je skvalitniť a vytvoriť konečne dôstojné a adekvátne pracovné podmienky pre všetkých príslušníkov slúžiacich v Policajnom zbore. Poznamenalo však, že roky zanedbávaný stav v polícii sa nedá vyriešiť okamžite. Rovnako poukázalo na niektoré realizované či pripravované kroky, ako sú polročné motivačné odmeny, rekonštrukcia policajných staníc či nová koncepcia vozového parku policajtov.

Prečítajte si aj