Piatok 20. septembra, 2024
Pracovník vyrába polovodičové čipy v dielni v meste Suqian v čínskej provincii Jiangsu na východe krajiny 28. februára 2023. (STR/AFP prostredníctvom Getty Images)
»

Čínsky fond na podporu polovodičového priemyslu v hodnote 44 miliárd eur sa pravdepodobne skončí neúspechom

V súvislosti so zvýšenou technologickou kontrolou USA, ktorá sa týka čínskeho priemyslu čipov a umelej inteligencie, Čínska komunistická strana (ČKS) spustila svoj doteraz najväčší polovodičový investičný fond. Odborníci však predpovedajú, že toto úsilie, podobne ako historický Veľký skok vpred, sa pravdepodobne skončí neúspechom.

Štátna televízia CCTV 28. mája oznámila, že Peking vloží do tretej fázy Národného investičného fondu pre priemysel integrovaných obvodov (Veľký fond III) 344 miliárd jüanov (47,45 miliardy dolárov), pričom po prvýkrát sa na ňom bude podieľať aj šesť štátnych bánk. Cieľom tejto fázy je zvýšiť investície sociálneho kapitálu do celého priemyselného reťazca integrovaných obvodov pomocou podpory financovanej z viacerých zdrojov.

Prvá fáza Veľkého fondu, založená v septembri 2014, mala počiatočnú investíciu 138,7 miliardy jüanov (19,3 miliardy dolárov) na podporu popredných čínskych spoločností v oblasti polovodičov, ako sú SMIC, YMTC, HLMC a Tsinghua Unigroup. Podľa správy taiwanského Inštitútu pre výskum národnej obrany a bezpečnosti, druhá fáza, oznámená v októbri 2019 v súvislosti s americkými sankciami, mala počiatočnú investíciu vyše 204 miliárd jüanov (28,14 miliardy dolárov) a bola zameraná na sociálne slabšie odvetvia čínskych polovodičových zariadení a materiálov.

Lai Jung-wei, výkonný riaditeľ Taiwan Inspiration Association (TIA), prirovnal vývoj čínskeho priemyslu integrovaných obvodov k primitívnej výrobe ocele počas Maovej kampane Veľkého skoku vpred v roku 1958. Jej cieľom bolo prekonať Veľkú Britániu a USA vo výrobe ocele, čo však nakoniec viedlo k rozsiahlym podvodom, neúspechom a veľkému čínskemu hladomoru.

Lai sa domnieva, že iniciatíva Pekingu v oblasti čipov nie je zameraná na hospodársky rozvoj, ale na politickú stabilitu. „Cieľom národného rozvoja tohto odvetvia je v konečnom dôsledku stabilizácia režimu. Je určený na dosiahnutie vojenskej moci a stability vládnutia ČKS,” povedal Lai pre čínske vydanie denníka Epoch Times.

Lai upozornil na vysoké nároky pri výrobe čipov, ktoré si vyžadujú 600 až 700 výrobných procesov a „bezprašné prostredie odolné voči vlhkosti – normy, ktoré čínske závody nespĺňajú, ako uviedol taiwanský sociológ, ktorý navštívil továrne na výrobu polovodičových plátkov.” Neúspech prvých dvoch fáz podľa neho podnietil tretiu fázu a perspektíva ostáva naďalej nepriaznivá. 

Globálny priemysel 

Lai zdôraznil aj globálny charakter čipového priemyslu, ktorý sa vyvíjal viac než tri desaťročia. Krajiny spolupracujú a zdieľajú svoje povinnosti, využívajúc jednotlivé výhody. Domnieva sa, že „ČKS nemôže v krátkom čase predbehnúť ostatné krajiny a vytvoriť kompletný a sebestačný dodávateľský reťazec”.

„ČKS nemôže v krátkom čase predbehnúť ostatné krajiny a vytvoriť kompletný a sebestačný dodávateľský reťazec, od dodávateľov až po spotrebiteľov; je to nemysliteľné, to sa určite nestane,” uviedol Lai.

Spoločná správa vydaná spoločnosťami Accenture a Global Semiconductor Alliance (GSA) v roku 2020 zdôraznila tento globálny rozptyl a uviedla, že na výrobe polovodičových plátkov sa podieľa 39 krajín v dodávateľskom reťazci a 34 krajín v rámci podpory trhu, pričom na návrhu plátkov sa priamo podieľa 12 krajín a na testovaní a balení výrobkov 25 krajín.

Správa šanghajskej spoločnosti Tebon Securities z marca 2023 poukázala na to, že Čína dominuje v kapitálových výdavkoch a segmentoch náročných na pracovnú silu, ako je balenie a testovanie, zatiaľ čo segmenty náročné na dizajn, vybavenie, výskum či vývoj ovládajú regióny ako USA a Európa.

Nedostatky autoritatívneho vedenia

Lai sa domnieva, že komunistické vedenie je hlavnou prekážkou pre úspech tretej fázy. „Čínske hospodárske zriadenie bolo vždy založené na plánovaní a príkazoch,” povedal. Iniciatívu vedú politickí stúpenci bez príslušných odborných znalostí, ktorí uprednostňujú politické ciele pred stratégiami orientovanými na trh.

„Kľúčoví hráči sú politicky lojálni, najmä voči Si Ťin-pchingovi; nemajú žiadnu relevantnú víziu a odborníci sa musia týmto rozhodujúcim činiteľom podriaďovať,” povedal.

Podľa jeho slov ide o zjavnú chybu štátneho straníckeho systému. „Nemôžete očakávať, že tento systém bude produktívny a inovatívny,” povedal Lai.

Peking vymenoval za právneho zástupcu a predsedu tretej fázy Veľkého fondu Zhanga Xina, bývalého zástupcu riaditeľa Správy kybernetickej bezpečnosti ministerstva priemyslu a informačných technológií (MIIT).

Zamorení korupciou

Kapitálový rozsah tretej fázy Veľkého fondu je takmer rovnako veľký ako prvé dve fázy dokopy. Lai varoval pred korupčným pokušením úradníkov, ktorí majú viesť rozdeľovanie finančných prostriedkov. „Každý politický predstaviteľ v rámci straníckeho štátu je skorumpovaný,” tvrdí.

Korupcia sužovala aj prvé dve fázy Veľkého fondu. 30. júla 2022 bol Ding Wenwu, generálny riaditeľ oboch fáz, podrobený vyšetrovaniu. Od júla do septembra 2022 bolo vyšetrovaných sedem vysokopostavených úradníkov vrátane Lu Juna, bývalého zástupcu riaditeľa odboru riadenia fondov v Čínskej rozvojovej banke (CDB), Gao Songtaa, bývalého viceprezidenta spoločnosti Sino-IC Capital, a Zhao Weiguoa, predsedu spoločnosti Tsinghua Unigroup.

Tsinghua Unigroup, ktorá získala z prvej fázy Veľkého fondu významnú investíciu vo výške 10 miliárd jüanov (1,41 miliardy dolárov), prestala v novembri 2020 splácať svoje dlhy.

Podľa týždenníka China Economic Weekly bolo v Číne začiatkom októbra 2020 viac ako 50 000 spoločností zameraných na výrobu čipov. Mnohé z týchto spoločností však skrachovali, pričom od roku 2019 ich zaniklo viac ako 22 000 a len v roku 2023 prišlo o registráciu rekordných 10 900 spoločností. Podľa správy čínskych médií TMTPost z roku 2023 to znamená, že každý deň zanikne v roku 2023 v priemere 30 čínskych spoločností pôsobiacich v oblasti výroby čipov.

Americký ekonóm Davy J. Wong sa domnieva, že počas prvých dvoch fáz bola väčšina finančných prostriedkov zneužitá spoločnosťami, ktoré boli založené na propagácii a klamstve. „Pod vládou ČKS je veľmi ťažké uspieť v skutočnom výskume a vývoji. Peniaze sa často získavajú ľahšie a rýchlejšie podvodom než skutočným výskumom a vývojom,” povedal.

Wong pochybuje o tom, že sa tretia fáza dokáže vyhnúť podobným problémom. „Zmena regulačného systému, či už ide o úlohu vlády alebo implementáciu a využívanie fondov, je veľmi nepravdepodobná,” povedal. „Byrokratický systém kariérneho postupu je prepojený s personálnymi kritériami a systémom ekonomického riadenia,” čo podľa neho vedie k predpokladu, že tretia fáza bude aj naďalej neúspešná, rovnako ako tie dve predchádzajúce.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj