Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ TheOtherKev)
»

Veľké množstvo fotovoltaiky v Európe spôsobuje, že výkupné ceny elektriny sa dostávajú do mínusu

Európa tento rok zaznamenala rekordný počet hodín so zápornými cenami elektriny. Príčinou je nesúlad medzi dopytom a ponukou. Vzhľadom na rastúcu výrobu solárnej energie odborníci vyzývajú na vybudovanie väčších skladovacích kapacít.

Veľkoobchodné trhy s elektrinou vo väčšine kľúčových európskych ekonomík zaznamenali v prvých piatich mesiacoch tohto roka rekordný počet hodín nulových alebo mínusových cien v čase nízkeho dopytu. Inými slovami to znamená, že majitelia solárnych elektrární musia svoje zdroje odstaviť alebo zaplatiť distribučným spoločnostiam, aby sa zbavili prebytočnej elektriny.

Podľa Markusa Hagela, experta na energetickú politiku z nemeckej spoločnosti Trianel, s ktorým hovorila agentúra Reuters, zohrala určitú úlohu vysoká produkcia elektriny z vodných a jadrových elektrární, ale za hlavnú príčinu považuje masívnu expanziu solárnej energie.

„Rozhodne sa dá povedať, že v tejto chvíli úspech požiera svoje vlastné potomstvo,“ povedal agentúre Reuters.

Údaje pochádzajú z Nemecka, Francúzska, Španielska, Holandska, Fínska a Švédska a jasne ukazujú, že rok 2024 je rekordným rokom pre nulové alebo záporné ceny elektriny pre všetky doteraz skúmané ekonomiky.

Problémom je, že obnoviteľné zdroje energie, ako fotovoltaické a veterné elektrárne, sú vo svojej podstate nárazové a závislé od počasia. V letných mesiacoch, kedy je intenzita slnečného žiarenia najvyššia a spotreba najnižšia, fotovoltaické panely vyrábajú nadbytočné množstvo elektriny, v dôsledku čoho klesajú výkupné ceny.

Naviac, čím viac rastie kapacita solárnych zdrojov, tým väčšia bude v slnečných mesiacoch i nadprodukcia elektriny a tým častejšie budú prevádzkovatelia sietí nútení tieto zdroje odstavovať, aby zabránili poškodeniu siete v dôsledku nerovnováhy medzi výrobou a spotrebou.

Riešením sú úložiská

So znižujúcimi sa maržami sa solárnici musia zaoberať otázkou ako ďalej. Nemecký Tianel podľa Reuters prehodnocuje spôsob predaja elektriny a otázku, či sa vrátiť k dotačným schémam. Španielska asociácia pre obnoviteľné zdroje APPA Renovables pozoruje pokles investícií do solárnych parkov a uvedomuje si, že ak bude trend záporných cien pokračovať, investorov bude ďalej ubúdať.

Nórsky výrobca obnoviteľnej energie Statkraft, ktorý podniká v celej Európe, uviedol, že zvažuje predaj niektorých veterných a solárnych projektov, ale pravdepodobne si ponechá svoje aktíva v oblasti batérií.

Práve zlepšovanie skladovacích kapacít elektrickej energie by mohlo vyriešiť problém nízkych cien. Batérie sa dajú dobíjať, keď sú ceny nízke, a uskladnená elektrina sa môže predávať, keď sú ceny vysoké. Lenže rozvoj batériovej kapacity zostáva ďaleko za nadmernou výstavbou fotovoltaických panelov. V istom zmysle to pripomína situáciu s elektromobilmi, kde za najväčšiu prekážku rýchlejšieho rozvoja je považovaný nedostatok nabíjacej infraštruktúry.

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sú investície do sietí a skladovania elektriny „výrazným obmedzením pri prechode na čistú energiu“. Solárnici budujúci svoje fotovoltaické parky bez batériových úložísk alebo iných zdrojov flexibility „môžu zaznamenať pokles potenciálnych príjmov v čase výrobnej špičky,“ upozorňuje agentúra.

Z poslednej analýzy SolarPower Europe vyplýva, že v Európe sa v roku 2023 nainštalovalo 17,2 gigawatthodín (GWh) nových batériových úložísk elektriny. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o 94 % nárast. Celkovo bolo ku koncu minulého roka v Európe nainštalovaných 36 GWh batériových úložísk. To je však stále ďaleko od plánu Európskej komisie vybudovať do roku 2030 batériové úložiská s kapacitou 200 GW.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj