Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka (PS) a opoziční poslanci a poslankyne z Progesívneho Slovenska pred hlasovaním o zákone o STVR počas 15. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 20. júna 2024. Rozhlas a televízia Slovenska sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady SR. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

PS sa chce pre zákon o STVR obrátiť na Ústavný súd SR

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) avizuje, že zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) napadne na Ústavnom súde SR. Uviedol to jeho líder a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka v reakcii na schválenie legislatívy v parlamente.

„Parlament vo štvrtok definitívne zrušil slobodné verejnoprávne médiá – RTVS. Od 1. júla ju nahradí poslušná a krotká STVR. Je to hanba vládnej koalície a aj hanba pre Slovensko. My však opakujeme – nás ani slobodné médiá neumlčíte,“ skonštatoval.

KDH: Vláda sa rozhodla nasilu zrušiť RTVS, prezidenta vyzývame na vetovanie zákona

Poslanec a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko (KDH) v reakcii na schválený zákon o STVR uviedol, že vládna moc sa vo štvrtok rozhodla zrušiť RTVS, nasilu a bez odborného vysvetlenia. S hnutím vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby zákon vetoval.

„Vláda mala šancu upokojiť spoločnosť a priniesť zmier, namiesto toho nasilu pretláča zákony, ktoré polarizujú spoločnosť, ohrozujú demokraciu a nezávislosť médií na Slovensku,“ upozornil J. Hajko. Mieni, že schválený zákon je potvrdením toho, že vládna moc chce ovládnuť všetky inštitúcie, ktoré by ju mohli kritizovať.

„KDH vyzýva prezidenta republiky, aby zákon nepodpísal a vrátil ho späť do parlamentu,“ oznámil v mene hnutia.

V. Remišová: Záujem občana koalícii pri zákone o STVR nič nehovoril

Opozičná poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) je presvedčená, že koalícia pri schvaľovaní zákona o STVR nekonala v záujme občana.

„Môžeme sa tešiť na kanál propagandy, hlúpostí a poklonkovania koalícii,“ poznamenala v reakcii na schválený zákon a zmeny, ktoré podľa nej prinesie.

Aj poslanec Lukáš Bužo (Slovensko, Za ľudí, KÚ) si myslí, že vládna koalícia si zákonom mieni vybudovať vlastné propagandistické médium. „Ak sa rúcajú verejnoprávne médiá, tak sa lámu nohy, na ktorých stojí demokracia,“ upozornil na sociálnej sieti v reakcii na schválený zákon.

Prečítajte si aj