Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ TBIT)

Nový útok BRICSu na americký dolár

Podľa odhadov portálu Business Insider sa asi 80 % svetovej produkcie ropy na globálnych trhoch obchoduje v amerických dolároch. Táto situácia sa zrejme čoskoro zmení pod náporom snáh niektorých štátov o „dedolarizáciu“ globálnej ekonomiky.

Úloha Saudskej Arábie a krajín BRICS na svetových trhoch rastie

Začiatkom roka 2023 minister financií Saudskej Arábie (SA) Mohammed Al-Jadan pre agentúru Bloomberg uviedol, že jeho krajina je pripravená obchodovať s ropou okrem amerického dolára aj v iných menách. Pritom rokovania SA s Čínou o nákupe ropy v čínskych jüanoch podľa WSJ prebiehali už rok predtým.

Od začiatku tohto roka je navyše SA novým členom bloku BRICS. Pôvodné zoskupenie piatich krajín (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrickej republiky) sa rozšírilo o Spojené arabské emiráty, Egypt, Irán, Etiópiu a už spomínanú SA.

Minulý týždeň zoskupenie BRICS na platforme X oznámilo: „Platnosť 50-ročnej petrodolárovej dohody medzi SA a Spojenými štátmi vypršala a žiadna iná ju nenahradila. SA bude teraz predávať ropu v rôznych menách. V eurách, jenoch a jüanoch, teda nielen v amerických dolároch.“

Starý svetový poriadok sa mení, vzniká multipolárny svet

Podľa agentúry Bloomberg podpísali Spojené štáty v roku 1974 tajnú dohodu so Saudskou Arábiou. Podľa nej sa SA zaviazala investovať miliardy petrodolárov do americkej štátnej pokladnice.

„Spojené štáty od 70. rokov 20. storočia tlačia na SA, aby predávala ropu v dolároch s cieľom chrániť štatút dolára. A tiež od SA požadujú, aby kupovala americké dlhopisy a zbrane,“ uviedol Shigeto Kondo, hlavný výskumník japonského Centra pre energetiku a hospodárstvo (JIME).

Zdá sa, že SA svojím členstvom v BRICS a s jej reálnymi snahami predávať ropu v iných menách vyslala vláde Spojených štátov signál, že jej historická rola sa mení.

Podľa údajov OPEC vlastní SA približne 17 % svetových zásob ropy. SA dlhodobo patrí medzi jej najväčších producentov a v súčasnosti dodáva približne 9 % svetovej produkcie.

Celé zoskupenie BRICS zase kontroluje takmer polovicu svetovej produkcie ropy. Ak by ostatné krajiny BRICS upustili od petrodolára, mohlo by to významne poškodiť postavenie amerického dolára. BRICS už dlhšiu dobu plánuje aj vytvorenie spoločnej rezervnej meny.

Americký dolár je pod stále väčším tlakom

V roku 2021 začali centrálne banky SA, Číny, Hongkongu, Thajska a Spojených arabských emirátov spolupracovať na vytvorení nového systému centrálnej digitálnej meny.

Okrem tejto spolupráce Čína a SA vlani podpísali dohodu o výmene svojich národných mien v hodnote 7 miliárd USD s cieľom podporiť svoje meny a znížiť závislosť od dolára.

Americký dolár bol vystavený ďalšiemu finančnému tlaku, keď začiatkom júna Ruská centrálna banka a Moskovská burza v reakcii na najnovšie kolo západných sankcií zastavili obchodovanie v dolároch a eurách.

Dáta Medzinárodného menového fondu MMF ukazujú, že podiel amerického dolára na devízových rezervách centrálnych bánk klesol zo 70 % v roku 2000 na 55 % v prvom štvrťroku 2023.

Veľmi pravdepodobne sa teda budú rezervy v amerických dolároch naďalej znižovať, a to najmä v dôsledku hospodárskych a politických aktivít krajín BRICS.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj