Nedeľa 6. októbra, 2024
Dánska vláda vyzvala obyvateľov k príprave na krízové situácie - zásoby a jódové tablety (Pexels/ Anthony Rodriguez)
»

Dánska vláda vyzvala obyvateľov k príprave na krízové situácie – majú mať zásoby a jódové tablety

Dáni boli vyzvaní, aby mali zásoby a jódové tablety a pripravili sa na krízové situácie. Miestna vláda podľa agentúry Bloomberg požiadala občanov, aby skladovali potraviny a vodu, ktoré by im pomohli prežiť tri dni bez zásobovania. Ako dôvod uvádza rastúcu hrozbu zo strany Ruska.

Podľa dánskeho ministra obrany hrozí Dánsku hybridná vojna. Preto dánska vláda podľa agentúry Bloomberg požiadala občanov, aby sa pripravili na útok alebo inú možnú krízu.

S odporúčaniami, ako sa pripraviť, súvisí vytvorenie zásob vody, potravín a liekov.

Vláda odporúča aj uskladnenie jódových tabliet, ktoré sa používajú napríklad v prípade rizika výrazne zvýšenej koncentrácie rádioaktívneho jódu v ovzduší. Ten môže byť súčasťou rádioaktívneho mraku uvoľneného napríklad z havarovaného jadrového reaktora alebo jadrových zbraní.

„Realita je taká, že Dánsko a naši spojenci sú ohrození hybridnou vojnou,“ citovali noviny dánskeho ministra obrany Troelsa Lunda Poulsena. „Každý z nás by sa mal pripraviť na možnosť, že budeme na krátky čas bez prístupu k elektrine alebo vode, alebo že si nebudeme môcť kúpiť základné potreby.“

V januári 2024 s podobnou výzvou vystúpil aj švédsky minister civilnej obrany Carl-Oskar Bohlin: „Pripravenosť znamená oveľa viac ako mať doma konzervy a rádio na kľuku (na dynamo). Vyžaduje si zvýšené povedomie celého švédskeho národa o vážnej bezpečnostnej politickej situácii, v ktorej sa nachádzame.“

Každý, kto žije vo Švédsku a má od 16 do 70 rokov, podlieha brannej povinnosti. Minister Bohlin povedal, že tí, ktorí podliehajú brannej povinnosti, musia byť čo najlepšie pripravení, ak by došlo k mobilizácii.

Zatiaľ čo Fínsko oficiálne vstúpilo do NATO už v apríli 2023, Švédsko tak urobilo v marci 2024. Susedné Dánsko a Nórsko sú členmi NATO od roku 1949.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj