Utorok 22. októbra, 2024
Slovenskí futbalisti sa tešia po strelení úvodného gólu v zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte v pondelok 17. júna 2024. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Slovensko sa postaralo o zatiaľ najväčšie prekvapenie turnaja, keď zdolalo Belgicko (+Video)

Slovensko vo svojom prvom zápase na Mastrovstvách Európy vo futbale 2024 zaskočilo favorita z Belgicka a po disciplinovanom výkone berie všetky 3 body.

Hneď v úvode napálil Lukaku z bezprostrednej blízkosti rovno do Dúbravku a onedlho nevyužil ani ďalšiu veľkú príležitosť. Belgický kanonier sa nakoniec stal smutným hrdinom zápasu.

Jediný gól na frankfurtskom štadióne strelil už v siedmej minúte útočník Slavie Praha Ivan Schranz. Belgický obranca Doku nepochopiteľne kľučkoval pri vlastnej rohovej zastávke a prihral pred vlastnú bránu rovno našim. Po Kuckovej strele dorazil loptu do siete Schranz. Rozhodca si ešte opakovaným záznamom potvrdil, že nešlo o ofsajd.

V prvom polčase boli Slováci Belgičanom vyrovnaným súperom. Hra sa väčšinou odohrávala na našej polovici, avšak ďaleko od našej brány. Najväčšiu šancu po úvodnom góle spálil po chybnej rozohrávke Dúbravku útočník Arsenalu Trossard. Po nepresnej prihrávke nášho brankára získal loptu, no prázdnu bránu prestrelil.

Naši sa snažili tempo kúskovať a hrozili z protiútokov. Výborná kombinácia zo 40. minúty medzi Schranzom a Kuckom vyústila do centra, ktorý efektne zakončil Haraslín. Casteels však gólovú strelu vyškrabal na roh.

Vzápätí dostal v 42. minúte skvelý pas za našu obranu Lukaku a rútil sa sám na Dúbravku. Zoči voči Dúbravkovi zaváhal a poslal loptu mimo brány.

Druhý polčas sa spočiatku odvíjal v podobnom duchu ako prvý. Po desiatich minútach však prišiel očakávaný belgický tlak. Naši sa stiahli pred vlastnú šestnástku a na súperovej polovici sa ocitali len sporadicky. V 56. minúte Belgicko vyrovnalo. Lukaku sa napokon tešil márne, keďže gól do brány doklepol z ofsajdu. Robil tak celkom zbytočne. Ak by sa nebol dotkol lopty, pravdepodobne by tiež skončila v bráne a gól by platil.

A bol to opäť útočník AS Rím, ktorý sa onedlho po centri z ľavej strany a nedorozumení stopérov dostal k odrazenej lopte, avšak tentokrát pálil len do bočnej siete.

V 63. minúte mali „červení diabli“ ďalšiu veľkú šancu. Dúbravka vyrazil strieľaný center z ľavej strany k Bakayokovi, ktorý mal pred sebou iba slovenských obrancov a odkrytú bránu. Hancko na čiare zastúpil slovenského brankára.

Po celý zápas dobre fungovala naša stredová dvojica Lobotka – Duda, ktorá umnou medzihrou dokázala držať loptu a rozleptávala belgickú snahu o vytvorenie si väčšieho tlaku.

V 88. minúte sa Belgičanom podarilo vyrovnať. Konečne sa dokázal presadiť hviezdny Lukaku. Nič nenamietali ani naši hráči. Rozhodca sa však opäť rozhodol celý gólový moment preskúmať a z opakovaného záznamu bolo jasné, že Openda zahral pri spracovaní pred gólovou prihrávkou loptu rukou. Belgicku teda nebol uznaný druhý gól!

Do konca zápasu sa už nič zvláštne neudialo. Slováci disciplinovaným výkonom v obrane a kúskovaním hry dokonale znepríjemnili Belgičanom život a postarali sa o zatiaľ najväčšie prekvapenie šampionátu. Po víťazstve nad Talianskom na Majstrovstvách sveta v Južnej Afrike v roku 2010 dosiahla naša reprezentácia najväčší výsledok v histórii.

Základné zostavy

Belgicko: Casteels – Castagne, Debast, Faes, Carrasco (84. Lukebakio) – Onana, Mangala (58. Bakayoko) – Trossard (74. Tielemans), De Bruyne, Doku (84. Openda) – Lukaku
Tréner: Domenico Tedesco

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (90.+4 Obert) – Schranz (81. Ďuriš), Boženík (70. Strelec), Haraslín (70. Suslov)
Tréner: Francesco Calzona

Rozhodca: Meler – Eyisoy, Ersoy.

Prečítajte si aj