Utorok 22. októbra, 2024
Prezident SR Peter Pellegrini odchádza po slávnostnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch budovy Slovenskej filharmónie 15. júna 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Michal Svítok)

Pellegrini chce na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Šefčoviča a pýtať sa na odmrazenie členstva Smeru a Hlasu v PES

Slovensko chce na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Maroša Šefčoviča v budúcej Európskej komisii (EK). Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini na úvod mimoriadneho zasadnutia Európskej rady, ktorého cieľom je dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách EÚ.

Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v pondelok podvečer zišli v Bruseli, aby s ohľadom na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) zo začiatku júna rozhodli o najdôležitejších funkciách, čiže kto bude najbližších päť rokov predsedať EK, Európskej rade a kto bude riadiť zahraničnopolitické záležitosti Únie.

Slovensko na mimoriadnom summite zastupuje prezident Peter Pellegrini namiesto premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý rehabilituje po atentáte.

Prezident Pellegrini pred začatím rokovaní zdôraznil, že Slovensko bude počas nich konštruktívnym partnerom. Jeho prioritou, ktorú skoordinoval s premiérom Ficom, je, aby počas vyjednávaní presadil čo najlepšiu pozíciu pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Ide podľa jeho slov o jedného z najskúsenejších a najdlhšie slúžiacich členov exekutívy EÚ.

„Chceme preňho vyrokovať čo najsilnejšie a najvplyvnejšie portfólio na najbližších päť rokov. Môj spôsob negociácie bude viesť k takejto taktike. Nie blokovať, ale žiadať pre Slovenskú republiku niečo za niečo. Je to úplne logické, myslím si,“ opísal situáciu.

Na otázku, o aký post by mohlo ísť, prezident spresnil, že určite sa pokúsi zachovať pre Šefčoviča funkciu podpredsedu EK a nejaké silné ekonomické portfólio.

Pripomenul tiež, že východná a stredná Európa je v EÚ podreprezentovaná čo sa týka dôležitých funkcií a že naposledy z tejto časti Európy bol predsedom Európskej rady súčasný poľský premiér Donald Tusk.

Pellegrini bude rokovať o menách Costa a Kallasová

Pellegrini tesne pred zasadnutím Európskej rady naznačil, že Slovensko bude mať na pondelňajšom mimoriadnom samite EÚ otázky ku kandidátovi európskych socialistov a vlastný postoj má aj ku kandidátke európskych liberálov na funkciu šéfky európskej diplomacie.

Európska ľudová strana (EPP) ako víťaz volieb do Európskeho parlamentu (EP) si nárokuje druhý mandát predsedníčky Európskej komisie pre Ursulu von der Leyenovú. Najčastejším menom, ktoré sa spomína v súvislosti s predsedom Európskej rady, je portugalský expremiér z tábora európskych socialistov António Costa. Európski liberáli zase v budúcej eurokomisii očakávajú, že post pre zahraničné vzťahy získa estónska premiérka Kaja Kallasová.

Pellegrini na samit pricestoval namiesto zraneného premiéra Roberta Fica. Ako upozornil, počas rokovaní šéfov vlád a štátov bude konštruktívnym partnerom, pričom nechce nič blokovať, ale zároveň bude žiadať pre Slovenskú republiku čo najlepšiu pozíciu v budúcej exekutíve EÚ.

K trojici mien Von der Leyenová, Costa, Kallasová sa nechcel vyjadriť. Prezradil iba, že v mene slovenského sociálno-demokratického premiéra sa chce Costu pýtať na jeho predstavu podpory Slovenska. Ešte ako portugalský premiér a popredný predstaviteľ európskych socialistov bol totiž jedným z najaktívnejšich, ktorí volali po pozastavení členstva Smeru-SD v Európskej socialistickej strane. To sa rovnako dotklo aj strany Hlas, ktorá v tom čase rokovala o vstupe do tejto politickej rodiny.

„Ak hovoríme o pozícii predstaviteľa zahraničnej politiky EÚ, tu by som chcel povedať, že v tomto extrémne napätom období na medzinárodnej politickej scéne musím mať istotu, že to nebude človek, ktorý má extrémne vyhranené názory a namiesto toho, aby pomáhal vnášať do medzinárodnej politiky viac konsenzu a upokojenia, aby ešte neprilieval viac oleja do ohňa,“ povedal s odkazom na premiérku Kallasovú. V EÚ ju vnímajú ako jednu z najtvrdších kritičiek režimu Vladimira Putina v Rusku.

Dodal, že tento názor nezdieľa ako jediný spomedzi lídrov členských krajín a zdôraznil, že ak by Kallasová túto funkciu získala, tak by sa mala správať ako eurokomisárka a nemala by používať rétoriku estónskej premiérky.

Prezident priznal, že pri týchto dvoch menách bude rokovať, „niečo v zákulisí, o niečom otvorene“.

Samit chce využiť na otázky o odmrazení členstva Smeru a Hlasu v PES

Nový slovenský prezident tiež chce na prebiehajúcom mimoriadnom samite EÚ využiť stretnutia s lídrami členských krajín EÚ zo socialistického tábora, aby sa ich opýtal na možnosť návratu strán Smer-SD a Hlas-SD do Európskej socialistickej strany (PES), kde majú zmrazené členstvo.

Predsedníctvo Strany európskych socialistov vlani v októbri rozhodlo o pozastavení plného členstva strany Smer-SD a asociovaného členstva strany Hlas-SD v tejto politickej rodine. PES k tomuto kroku pristúpila v nadväznosti na jasný odklon od hodnôt strany, ktorý predviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Pellegrini na otázku novinárov, či samit a diskusie lídrov o obsadzovaní najvyšších pozícií v euroinštitúciách využije v prospech slovenskej sociálnej demokracie, uviedol, že v úlohe prezidenta to už nie je „jeho úloha“. Vzápätí však dodal, že na samite zastupuje priamo premiéra, a preto ešte pred samotným zasadnutím Európskej rady sa bilaterálne stretne so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Spolu s ním chcel prejsť taktiku európskych socialistov pred vyjednávaniami o „top-pozíciách“.

Španielska socialistická strana (PSOE) v eurovoľbách získala 20 mandátov v Európskom parlamente (EP). Bude tak jednou z najsilnejších národných delegácií vo frakcii socialistov a demokratov (S&D), ktorá celkovo získala 136 kresiel. Slovenské strany Smer-SD a Hlas-SD by eurosocialistom v EP mohli priniesť ďalších šesť mandátov.

Prečítajte si aj