Vychutnajte si exotiku s thajskou kokosovou polievkou Khao Soi (recept)
Thajská kuchyňa je známa svojou harmonickou kombináciou chutí, vôní a farieb, ktoré spolu vytvárajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky. Jedným z jej pokladov je kokosová polievka Khao Soi, ktorá prináša exotiku priamo do vašej kuchyne. Táto polievka, bohatá na aromatické ingrediencie ako červená kari pasta, kokosové mlieko a rybacia omáčka, je doplnená chrumkavým kuracím mäsom, ktoré je karamelizované v medovo-sójovej glazúre. S čerstvými bylinkami a štipkou limetky na záver, Khao Soi ponúka komplexnú chuťovú paletu, ktorá zaručene uspokojí každého milovníka exotických pokrmov. Nechajte sa zlákať touto delikátnou thajskou špecialitou a vychutnajte si jej bohatú chuť a vôňu v pohodlí domova.
Ingrediencie
2 polievkové lyžice oleja
1 zväzok šalotky, nakrájaný, biele a zelené časti oddelené
2 mrkvy nakrájané na tenké plátky
1 čerstvá červená paprika, nakrájaná na plátky
1 čajová lyžička cukru
3 strúčiky cesnaku
chilli
1/4 šálky červenej kari pasty thajského typu
3 polievkové lyžice rybej omáčky
1/4 šálky + 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 hrste čerstvého baby špenátu
2 plechovky plnotučného kokosového mlieka
3 šálky kuracieho vývaru
1 balenie ryžových rezancov
1/2 kg kuracích stehienok
2 polievkové lyžice medu
Na servírovanie: čerstvý nasekaný koriander a bazalka, extra sójová omáčka, čerstvé limetky
Postup
Do veľkej hlbokej panvice pridajte olej a ohrejte na strednom ohni. Pridajte bielu cibuľu, mrkvu, šalotku, chilli a cukor. Varte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút. Pridajte cesnak a kari pastu a varte ďalšiu minútu.
Pridajte rybiu omáčku, ¼ šálky sójovej omáčky a špenát. Varte ďalšiu minútu. Pridajte kokosové mlieko (miešajte, aby sa tuhá hmota rozpustila) a vývar. Polievku nechajte variť na miernom ohni, kým pripravíte kuracie mäso.
V miske zmiešajte med a 2 lyžice sójovej omáčky. Kuracie mäso pokrájajte na rezance, položte na plech a premiešajte ich so zmesou medu a sóje. V predhriatej rúre na 190 °C pečte, kým nezačne karamelizovať a hnednúť, približne 4 až 5 minút.
Do misiek naberte vývar a zeleninu, pridajte rezance uvarené podľa návodu a chrumkavé medovo – sójové kurča. Na vrch dajte čerstvý koriander, bazalku, pokvapkajte limetkou a pridajte sójovú omáčku podľa vašej chuti.
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK