Streda 23. októbra, 2024
(Zľava) Bývalý premiér Eduard Heger, bývalý minister obrany Jaroslav Naď (obaja Demokrati) a súčasný minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) (Screenshot: FB / Jaro Naď / Robert Kaliňák)

Exminister obrany Naď čelí obvineniam z vlastizrady za darované Migy. Súčasný minister Kaliňák avizuje trestné stíhanie

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď by mohol čeliť trestnému stíhaniu za darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Avizoval to súčasný minister obrany Robert Kaliňák, ktorý tvrdí, že týmto krokom Naď oslabil slovenské ozbrojené sily a konal v rozpore s ústavou, čo považuje za vlastizradu. Do celej roztržky sa zapojil aj verejný ochranca práv, ktorý rezort požiadal o doloženie právnej analýzy k tomuto rozhodnutiu, avšak ministerstvo ju nemalo k dispozícii. Následne výrok korigoval a nevylučuje, že analýza existovať môže. Naď na tlačovej konferencii ukázal oficiálnu dokumentáciu, a spoločne s bývalým premiérom Hegerom si za správnosťou rozhodnutia v čase vládnutia odvolanej vlády stoja.

Obvinenie z vlastizrady

Exministrovi ozbrojených síl, aktuálne predsedovi mimoparlamentnej strany Demokrati, Jaroslavovi Naďovi hrozí tresné stihánie pre darované stíhačky. Avizoval to súčasný minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), podľa ktorého sa mal Naď dopustiť oslabenia ozbrojených síl v rozpore s Ústavou SR darovaním stíhačiek Ukrajine.

„Klamal pred poslancami Národnej rady, ktorým povedal, že nič nejde darovať. A o týždeň to už bolo na Ukrajine. Potom sľuboval, že tu prídu štyri protilietadlové batérie… a že dokonca jednu si budeme môcť odkúpiť… do šiestich mesiacov všetky odišli, napriek tomu, že sľúbil, že tu budú do nakúpenia nového protivzdušného systému. Ani jedna tu nie je.“

„Týmto spôsobom oslabiť ozbrojené sily v rozpore s ústavou sa v našom politickom slovníku ináč ako vlastizrada označiť nedá,“ uviedol Kaliňák. 

Naviac podľa jeho slov tak mal exminister urobiť v rozpore s vôľou vtedajších koaličných partnerov. Šéf rezortu obrany mieni podať trestné oznámenie za vlastizradu a zneužitie právomoci verejného činiteľa. 

Ministrov synovec Erik Kaliňák (Smer-SD) sa ešte pred niekoľkými dňami v diskusii s kontroverzným youtuberom Danielom Bombicom, ktorý je sám trestne stíhaný z extrémizmu, nechal počuť, že voliči Smeru chcú, aby došlo k vyšetrovaniu predstaviteľov predchádzajúcej vládnej garnitúry a špeciálne Jaroslava Naďa. „Chcú vidieť Naďa sedieť,“ povedal E. Kaliňák.

Naď analýzu našiel

Ombucman Róbert Dobrovodský požiadal ministerstvo obrany o právnu analýzu k darovaniu stíhačiek. V utorok (11. 6.) informoval, že analýzu sa na rezorte nepodarilo nájsť.

Minister obrany Kaliňák na základe tohto vyjadrenia Naďovi vyčítal, že k rozhodnutiu o darovaní stíhačiek chýba na rezorte právna analýza. „Ministerstvo vnútra takýto dokument neeviduje. Povedal vám to včera pán ombucman,” hovorí Kaliňák.

„Tá právna analýza, ktorú teda nie a nie na ministerstve obrany nájsť, je tu,” ukázal vo videu na sociálnej sieti Naď. Predstavil tri oficiálne dokumenty súvisiace s darovaním stíhačiek aj s uvedením čísel písomností.

„Súčasťou rozhodnutia vlády, dámy a páni, bola aj vojensko-technická analýza, ktorú priamo na rokovaní vlády v niekoľkominútovom prejave, aj na základe otázok aj ďalších členov vlády, zodpovedal osobne náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky,” objasňoval exminister obrany.

Verejný ochranca práv neskôr svoje vyjadrenie korigoval, že netvrdil, že analýza neexistuje. 

„Iba som konštatoval, že túto analýzu nemá ministerstvo k dispozícii. To však nevylučuje, že analýza existovala,“ vysvetlil ombucman.

Tiež vzhľadom na dezinterpretáciu jeho tlačovej správy z utorka považoval za dôležité vysvetliť, že sa nevenoval otázke posudzovania rozporu darovania stíhačiek so zákonom a že analýzu si vyžiadal na základe nástrojov zavedených v zákone o verejnom ochrancovi práv, nie na základe tzv. infozákona.

O čo vlastne ide

Minulý rok v marci schválila poverená vláda medzinárodnú dohodu, ktorou Ruskom bombardovanej Ukrajine darovala stíhačky Mig- 29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

„Tieto Migy poskytujeme Ukrajine na to, aby ochránila svojich civilistov pred množstvom bômb, ktoré dopadajú na ich príbytky a domy, pre ktoré ľudia na Ukrajine zomierajú. Tak ako systém S300, ktorý sme poskytli, zachránil tisícky životov. Tak isto aj tieto migy budú zachraňovať tisícky životov,“ vysvetľoval v marci 2023 vtedajší dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati).

Dočasne poverený minister obrany Naď uviedol, že za 10 kusov stíhačiek MiG-29 a ďalšiu vojenskú techniku Slovensko dostane finančnú náhradu, ktorá dosiahne celkovú hodnotu vyše 900 miliónov dolárov, pričom malo ísť o takmer 200 miliónov eur finančnej kompenzácie a 700 miliónov dolárov vo forme vojenskej techniky z USA. Naď predpokladal, že peniaze prídu po volebnom období (pozn. red. predchádzajúcom) z Európskeho mierového nástroja (EPF) na príjmový účet ministerstva vnútra.

Poslanie stíhačiek na Ukrajinu v tom čase podporil aj predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS). „Naše stíhačky MiG-29 stoja v hangároch na letisku. Nevieme ich používať, pretože servis zabezpečujú ruskí technici, ktorí tu nie sú, keďže Rusko napadlo Ukrajinu. Náš vzdušný priestor pomáhajú chrániť naši spojenci a budúci rok dorazia prvé lietadlá F-16. Na Ukrajine tieto lietadlá vedia zachraňovať ľudské životy a chrániť ukrajinský ľud,“ povedal.

„Sú veci, ktoré sa nedokazujú…“

Viacerí politici, ale aj niekotrí právnici tvrdili, že dočasne poverená vláda na takéto rozhodnutie oprávnenie nemala, keďže toto rozhodnutie by bolo možné považovať za podstatnú otázku zahraničnej politiky.

Robert Fico (Smer-SD), aktuálny premiér, vtedy označoval tento krok za zaťahovanie Slovenska do vojny. Na Ústavný súd sa v tejto veci nechcel obracať z dôvodu, že by to trvalo dlho, kým by súd rozhodol.

„Sú veci, ktoré sa nedokazujú, na súde nedokazujete, že ráno vychádza Slnko,“ povedal a bol zástancom názoru, že odvolaná vláda nesmie rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Fico navrhol, aby Národná rada z dôvodu protiústavnosti vyslovila so zaslaním stíhačiek nesúhlas.

„Rozhodli sme ústavne čistou formou,“ uviedol vtedajší poverený premiér Heger. Argumentáciu postavil na poverení vlády od prezidentky. Podľa neho vláda mohla uzatvárať medzinárodné dohody.

Vtedajší náčelník generálneho štábu sa vyslovil, že takýmto činom nemohlo dôjsť k ohrozeniu obranyschopnosti Slovenska, pretože naša armáda by darované zbrane nevyužila.

Slovensko dostane za Migy menej

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli upozornil, že Slovensku z EPF preplatia menej, ako sa pôvodne očakávalo. „Piata tranža na refundáciu zbraňových systémov, ktoré Slovenska republika darovala Ukrajine, v tomto prípade lietadiel Mig-29, je stále zastavená. Suma refundácie s odstupujúcim časom klesá. Suma, na ktorú sme boli pripravení, príde, ale bude ešte menšia,“ informoval v marci.

Príčinou zníženia financí podľa denníka aktuality.sk môže byť aj to, že po vzore Slovenska aj ďalšie krajiny EÚ začali požadovať refundáciu darovanej vojenskej techniky cez nástroj EPF.  O 500 miliónov teda žiada viac záujemcov, medzi ktorých sa suma prerozdelí.

Rezort ministerstva zahraničných vecí v stanovisku pre denník Pravda nepriblížil dôvody, prečo má byť refundácia ponížená. „Je to komplikovaný mechanizmus, ktorý sa zároveň prispôsobuje viacerým vstupom. Informácia je v neverejnom, a jej časť aj v utajovanom režime, a preto aktuálne podrobnosti nie je možné zverejniť.”

Nové vedenie Ministerstva obrany SR podľa vlastných slov vyvíja maximálnu mieru úsilia, aby bola miera refundovaných prostriedkov čo najvyššia. „Vzhľadom na realitu, v akej sa dnes Slovensko ocitlo, bolo nemiestne, keď bývalé vedenie klamlivo informovalo verejnosť o miere a podmienkach pomoci pred tým, než bola reálne vyrokovaná,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva. 

Podľa rezortu obrany boli za 12. balík slovenskej pomoci, MiG-29 a systém KUB, zo strany EÚ uznané na preplatenie celkové náklady vo výške 460 miliónov eur. „Podmienky (v horizonte koľkých rokov) a výška preplácania (t. j. percentuálny podiel uhradených nákladov z celkových nákladov) sú naďalej predmetom rokovaní,“ uviedlo ministerstvo. Európska únia podľa nášho rezortu mala Slovensku uznať celkové náklady vo výške 460 miliónov eur. O podmienkach a výške preplácania sa ďalej rokuje.

Exminister Naď vyjadril úvahu o tom, že kvôli vedeniu proruskej politiky súčasnými ministrami Jurajom Blanárom a ministrom obrany Robertom Kaliňákom môže byť EÚ náchylná preplatiť Slovensku menej. „Keďže súčasné vedenie ministerstva obrany je nerešpektované, keďže sa s ním nikto nechce stretávať a rokovať, dostáva sa do situácie, že je menší záujem našich partnerov v EÚ komunikovať so SR,“ povedal v marci.

Prečítajte si aj