Utorok 22. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepik.com)

Slnko čoskoro dosiahne vrchol svojej aktivity. Podľa astrofyzika to môže spôsobiť značné škody

Slnko v priebehu 11 rokov dosiahne maximálnu aktivitu. Informoval o tom astrofyzik Ian Wittaker. Podľa neho by to mohlo spôsobiť rôzne neobvyklé úkazy.

Nedávno sme mohli pozorovať polárnu žiaru aj v niektorých častiach Slovenska. Túto nezvyčajnú udalosť vyvolala veľmi silná slnečná búrka, ktorá ovplyvnila pohyb magnetického poľa Zeme. Farby, ktoré vidíme – modrá a fialová z dusíka, zelená a červená z kyslíka – závisia od druhu častice a jej energetického stavu. Počas silných slnečných búrok sa tieto žiary môžu objaviť aj na nižších zemepisných šírkach.

Astrofyzik predpokladá, že vďaka zosilnenej slnečnej aktivite budeme svedkami nielen veľkolepých polárnych žiar na oblohe, ale aj geomagnetických búrok, ktoré by mohli poškodiť infraštruktúru, napríklad elektrické siete a orbitálne satelity.

Vedec vysvetľuje, že so zvýšenou aktivitou slnka sa objavujú potenciálne problémy: pohybujúce sa magnetické pole môže generovať prúd vo všetkom, čo vedie elektrinu. V modernej infraštruktúre sa prúd vytvára v elektrických vedeniach, železničných tratiach a podzemných potrubiach. Dôležitá je aj rýchlosť tohto pohybu, ktorá sa sleduje meraním miery narušenia magnetického poľa.

„Najviac ohrozené sú kovové potrubia, ktoré korodujú, keď nimi preteká elektrický prúd. Nejde o okamžitý účinok, ale dochádza k pomalému hromadeniu erózneho materiálu. To môže mať veľmi silný vplyv na infraštruktúru,ˮ hovorí Wittaker.

Slnečné búrky môžu ohroziť satelity a komunikáciu

Vesmírne satelity  majú obmedzené uzemnenie. Podľa Wittakera sú obzvlášť zraniteľné voči elektrickým prepätiam, ktoré môžu zničiť ich prístroje a komunikáciu s nimi. Takémuto satelitu sa hovorí „zombie satelitˮ. Často sa úplne stratí, čo spôsobí veľmi vysoké straty investícií.

Zmeny v magnetickom poli Zeme môžu ovplyvniť aj presnosť GPS systémov, ktoré závisia od času prenosu signálu medzi zariadením a satelitom. Zvýšená hustota elektrónov môže spôsobiť ohyb signálu, čím sa predlžuje čas, kým signál dorazí na miesto určenia, a znižuje sa tak presnosť lokalizácie.

Geomagnetické búrky môžu tiež ovplyvniť rýchlosť satelitného internetu a radiačné pásy Zeme, ktoré sú zónami vysokoenergetických nabitých častíc, väčšinou elektrónov, nachádzajúcimi sa vo výške približne 13 000 km nad povrchom. Tieto búrky môžu tieto častice posunúť do nižších vrstiev atmosféry, kde môžu zasahovať do vysokofrekvenčných rádiových signálov používaných lietadlami a ovplyvniť koncentráciu ozónu.

Polárne žiary nám poskytujú cenné informácie o magnetických poliach

Ian Wittaker uvádza, že polárne žiary nie sú viditeľné len na planéte Zem – mnohé planéty ich majú a poskytujú nám cenné informácie o ich magnetických poliach. Špeciálne zariadenie na simuláciu auror, známe ako planeterella, nám pomáha pochopiť tieto javy. Zmenou sily magnetického poľa a vzdialenosti medzi objektmi môžeme pozorovať, ako sa aurory menia.

„Aj keď sú aurory prírodným zázrakom, každá silná geomagnetická búrka nám poskytuje príležitosť na zlepšenie ochrany pred budúcimi udalosťami a minimalizáciu potenciálnych škôd na našej infraštruktúreˮ dodáva Wittaker.

Ian Wittaker získal doktorát v roku 2010, kde skúmal interakciu Slnka s atmosférou Venuše. Momentálne učí astrofyziku na výskumnej Nottinghamskej univerzite v Anglicku a venuje sa popularizácii vedy.

Prečítajte si aj