Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke poslanec NR SR z hnutia PS Ján Hargaš. (Zdroj: FB / Ján Hargaš)

J. Hargaš kritizuje rušenie Rady pre štátnu službu

Opozičné hnutie PS odmieta kroky vlády smerom k odborníkom v štátnej správe a kritizuje rušenie Rady pre štátnu službu. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR z hnutia Ján Hargaš na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Radu sa koalícia rozhodla zrušiť potajomky a narýchlo,“ namieta Hargaš s tým, že miesto štandardného legislatívneho procesu chce koalícia radu rušiť pozmeňujúcim návrhom. Tvrdí, že kým kabinet vyhadzuje odborníkov zo štátnej správy, pozície dáva „politickým trafikantom“. Pripomenul, že rada vznikla s úlohou dohliadať nad štátnou správou, ale aj vzdelávať úradníkov. Odmieta aj odôvodnenie jej rušenia konsolidačnými opatreniami.

Rušenie Rady pre štátnu službu vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o organizácii a činnosti vlády.

V. Ledecký sa obáva aj ohrozenia eurofondov po zrušení Rady pre štátnu službu

Na snímke poslanec NR SR za SaS Vladimír Ledecký. (Zdroj: FB / Vladimír Ledecký)

Poslanec NR SR za SaS Vladimír Ledecký na štvrtkovej tlačovej konferencii skonštatoval, že zrušenie Rady pre štátnu službu či strata jej nezávislosti by mohli ohroziť aj čerpanie eurofondov. Pripomenul, že existencia rady bola požiadavkou zo strany EÚ.

„Celé zrušenie rady je nelegitímne,“ vyhlásil Ledecký. Podotkol, že v parlamentnom výbore pre sociálne veci diskutovali o výročnej správe rady, nikto nemal výhrady a ani informácie o pláne na jej zrušenie, no na ďalší deň v inom výbore prišiel návrh na jej zrušenie. Odmieta nielen spôsob presadzovania zmeny, ale aj odôvodnenie potrebou konsolidácie verejných financií. Pripomenul, že rada dávala aj návrhy, ako ročne ušetriť financie pri riadení štátu cez štátnych zamestnancov.

Rušenie Rady pre štátnu službu vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o organizácii a činnosti vlády.

Prečítajte si aj