Sobota 21. septembra, 2024
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Foto: FB / Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

M. Žilinka sa obrátil na Ústavný súd pre ustanovenie zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR s návrhom na začatie konania o súlade prechodného ustanovenia zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí s Ústavou SR a Dodatkovým protokolom k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Generálny prokurátor je toho názoru, že napadnuté prechodné ustanovenie zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí porušuje zákaz spätného pôsobenia (retroaktivity) právnych noriem. „V dôsledku čoho dochádza k neprípustnému a neodôvodnenému zásahu do právneho postavenia subjektov – krajanských spolkov a organizácií v zahraničí, ktoré uzavreli s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí zmluvu o poskytovaní dotácií z rozpočtu tohto úradu pred 1. decembrom 2022,“ podotkol.

Podanie na ÚS sa týka prechodného ustanovenia, ktoré je súčasťou novely zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Novela nadobudla účinnosť 1. decembra 2022. Išlo o poslanecký návrh, napadnuté ustanovenie bolo do legislatívy zakomponované v druhom čítaní.

Prečítajte si aj