Štvrtok 19. septembra, 2024
Záber z tlačovej konferencie strany SaS k voľbám do Európskeho parlamentu, 1. marca 2024 v Bratislave. Uprostred v popredí Richard Sulík. (Foto: FB / Richard Sulík)

Neoficiálne výsledky: do Europarlamentu sa nedostali SaS, Demokrati ani hnutie Slovensko

Strana SaS nemala podľa neoficiálnych odhadov výsledkov eurovolieb získať mandát v Európskom parlamente (EP). Deliť ju od toho mala necelá desatina percenta. Vyplýva to z vyjadrenia lídra kandidátky SaS do eurovolieb Richarda Sulíka.

„Výsledok beriem ako líder kandidátky na seba, keďže sa nám napriek plnej podpore strany nepodarilo získať mandát. Chcem však v prvom rade poďakovať všetkým našim voličom za hlasy. Taktiež členom SaS a vedeniu strany,“ poznamenal Sulík s tým, že bude naďalej pôsobiť ako poslanec v Národnej rade SR.

Demokrati: Mandát v EP sme podľa neoficiálnych výsledkov nezískali

Strana Demokrati by podľa neoficiálnych odhadov volebných výsledkov nemala mať v europarlamente svojho zástupcu. Skončiť mala tesne pod potrebnými piatimi percentami. Uviedla to vo svojom stanovisku. Neoficiálne výsledky ju mrzia, no rešpektuje ich.

„Výsledok nás, samozrejme, mrzí, o to viac, že podľa predbežných prepočtov, ak by Demokrati získali päť percent, Smer-SD by mal o jeden mandát menej. Takto osem z 15 poslancov nie je zaradených vo frakciách, a teda ich možnosť čokoľvek ovplyvniť v prospech Slovenska bude nulová,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Strana verí, že víťaz volieb do Európskeho parlamentu (EP) si je vedomý svojej zodpovednosti. „Teraz prichádza skutočná práca,“ podotkla. Demokrati zároveň poďakovali všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili na sobotňajších (8. 6.) eurovoľbách, aj svojim podporovateľom.

Hnutie Slovensko sa poďakovalo za hlasy

Hnutie Slovensko nekomentovalo medializované odhady výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do Európskeho parlamentu, poďakovalo sa však voličom za podporu. „Ďakujeme vám za každý hlas,“ napísalo hnutie na sociálnej sieti.

Podľa neoficiálnych odhadov volebných výsledkov hnutie Slovensko nezískalo mandát v europarlamente. Vo voľbách malo získať dve percentá hlasov.

Definitívne výsledky eurovolieb vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na tlačovej konferencii. Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

Prečítajte si aj