Štvrtok 19. septembra, 2024
Líderka eurokandidátky hnutia Smer-SD Monika Beňová. (Zdroj: FB / Monika Beňová)

M. Beňovú teší nárast mandátov Smeru, Ľ. Blaha vníma obrovský úspech

Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová (Smer-SD) sa teší nárastu hlasov i mandátov pre Smer. Ľuboš Blaha (Smer-SD) považuje výsledok Smeru za obrovský úspech. K zverejneným odhadom výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do EP sa obaja vyjadrili na sociálnej sieti.

„Získali sme teda pravdepodobne päť mandátov z 15, čo je o dva viac ako vo voľbách v roku 2019,“ uviedla Beňová. Predpokladá, že prostredníctvom hlasov budú jej kolegami v europarlamente Blaha, Erik Kaliňák, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová.

„Je to obrovský úspech, v porovnaní s rokom 2019 je to enormný nárast,“ komentoval päť mandátov v EP pre Smer podpredseda strany Blaha. Poďakoval sa za silný mandát, ktorý mu voliči udelili svojimi hlasmi. „Do Bruselu idem s plnou vervou bojovať za Slovensko,“ vyhlásil.

Zatiaľ čo Beňová rešpektuje zverejnený odhad výsledkov a pogratulovala Progresívnemu Slovensku (PS), ktoré sa na základe týchto odhadov stalo víťazom, Blaha poukazuje najmä na to, že v prípade „progresívcov“ ide o Pyrrhovo víťazstvo. „Z celkového počtu poslancov zo Slovenska bude PS v menšine,“ vysvetľuje.

Definitívne výsledky vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na tlačovej konferencii. Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

Neoficiálne výsledky vnímajú Dubéci aj Gašpar pozitívne

V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike skonštatovali predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) i predseda poslaneckého klubu strany PS Martin Dubéci, že neoficiálne odhady výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do Európskeho parlamentu vnímajú v Smere-SD i v PS pozitívne

Ak sa odhady potvrdia, podľa Gašpara na Slovensku v eurovoľbách zvíťazili národné a konzervatívne strany. „Je to aj potvrdením mandátu vlády a jej presadzovania suverénnej slovenskej politiky,“ upozornil. Mieni, že neoficiálne medializované výsledky prezrádzajú vôľu voličov po zmene v europarlamente i vo vystupovaní slovenských zástupcov v ňom.

Aj Dubéci považuje medializované informácie o výsledku volieb za pozitívne správy, vníma ich ako potvrdenie toho, že slovenskí voliči voľbou PS podporili proeurópske smerovanie Slovenska. „Za PS pôjde do Bruselu päť – šesť veľmi kvalitných ľudí, ktorí budú presadzovať záujmy Slovenska,“ dodal.

Obaja ocenili vyššiu volebnú účasť ako pred piatimi rokmi, ktorú takisto naznačujú neoficiálne odhady výsledkov.

Prečítajte si aj