Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke vlajka Slovenska. Je jedným zo štyroch slovenských štátnych symbolov. (Zdroj: Andrea / Pixabay)

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí schválil 562 žiadostí o dotáciu na aktivity podporujúce národné povedomie a identitu Slovákov

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) schválil 562 žiadostí o dotáciu na podporu aktivít krajanských organizácií a spolkov. Od zástupcov komunít Slovákov v zahraničí prijal celkovo 847 žiadostí o finančnú podporu na rok 2024. Zoznam podporených a nepodporených žiadostí uvádza na svojom webe.

Úrad zároveň konkretizuje, že najviac schválených žiadostí o dotáciu sa týkalo kultúrnych a umeleckých aktivít (316). V oblasti vzdelávania, vedy a výskumu schválil ÚSŽZ 172 žiadostí, z projektov v oblasti informácií podporí 50 žiadostí a v oblasti médií udelil dotáciu projektom 24 žiadostí.

Hlavným cieľom poskytovania dotácií ako súčasti štátnej politiky SR vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí je podpora aktivít zameraných na oblasť posilňovania národného povedomia, kultúrnej a jazykovej identity Slovákov žijúcich v zahraničí, podpora ich inštitúcií zriadených na dosiahnutie tohto účelu a podpora vzťahov medzi SR a Slovákmi žijúcimi v zahraničí.

Prečítajte si aj