Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke prezident Policajného zboru Ľubomír Solák. (Zdroj: FB / Ministerstvo vnútra SR)

Volebné moratórium sa predĺži minimálne o tri hodiny

Volebné moratórium v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku sa predĺži minimálne o tri hodiny. Dôvodom je incident v jednej z volebných miestností v Palárikove, kde je hlasovanie v súvislosti s nálezom bieleho prášku stále prerušené. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu a prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka.

„Čas volieb v tomto okrsku a v tých ďalších priľahlých sa predĺži v túto chvíľu minimálne o tri hodiny, to znamená, že aj samotné moratórium sa predlžuje o tri hodiny,“ poznamenal E. Burda na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Ľ. Solák spresnil, že vzorku neznámeho bieleho prášku odobrali na analýzu. Nejde podľa neho o nebezpečný materiál, ale treba počkať na výsledky analýzy. „Nemôžeme robiť nejaké predčasné závery a rozhodnutia vo vzťahu k otvoreniu volebnej komisie,“ povedal.

Polícia sa okrem toho zaoberala aj niekoľkými ďalšími incidentmi, no vo väčšine volebných miestností je priebeh pokojný. „V súčasnej chvíli sa na opatreniach aj v súvislosti so zvýšenou bezpečnostnou situáciou podieľa viac ako 1300 policajtov,“ doplnil Ľ. Solák.

Identifikovali zloženie bieleho prášku z Palárikova

Členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch potvrdili, že volebnú miestnosť v Palárikove v okrese Nové Zámky, ktorú uzatvorili pre nález bieleho prášku, opäť otvorili. Stalo sa tak okolo 12.00 h.

Na základe analýzy kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany v Nitre sa zistilo, že v prípade bieleho prášku išlo o škrob. „Môžem potvrdiť, že analýzou sa zistilo, že nešlo o žiadnu nebezpečnú látku, ale o obyčajný škrob,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Pre incident v Palárikove sa minimálne o tri hodiny predĺži aj volebné moratórium v sobotňajších eurovoľbách na Slovensku.

Prečítajte si aj