Štvrtok 19. septembra, 2024
Na Slovensku sa v sobotu začali v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu. Občania budú voliť 15 europoslancov z 22 politických strán a jednej koalície. Na snímke volebná schránka vo volebnej miestnosti vo voľbách do Európskeho parlamentu v sobotu 8. júna 2024 v Rajci, okres Žilina. (FOTO TASR – Daniel Stehlík)

Otvorili sa volebné miestnosti, Slováci si volia europoslancov

Slováci si v sobotu volia poslancov do Európskeho parlamentu (EP). Volebné miestnosti v 5930 okrskoch sú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Občania môžu krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Zo Slovenska bude zvolených 15 europoslancov na funkčné obdobie piatich rokov.

Voliči si vyberajú z 23 politických subjektov. Na vybratom hlasovacom lístku môže volič zakrúžkovať poradové číslo kandidáta, a tým odovzdať prednostný hlas. Krúžkovať môže jedného alebo dvoch kandidátov. Hlasovací lístok je potrebné vhodiť do volebnej urny v obálke. Vhodením hlasovacieho lístka bez obálky nie je hlas platný.

Hlasovacie právo majú slovenskí občania, ale aj občania iného členského štátu EÚ s trvalým pobytom na Slovensku. Vo volebnej miestnosti sa preukazujú občianskym preukazom alebo pobytovým preukazom občana Európskej únie. Volič bez trvalého pobytu na Slovensku či na území iného členského štátu Únie musí po príchode do volebnej miestnosti predložiť komisii slovenský cestovný doklad a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine. Vzor vyhlásenia má byť na webe ministerstva vnútra. Ak má volič hlasovací preukaz, predloží aj ten.

Volič, ktorému zdravie bráni prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať komisiu o prenosnú hlasovaciu schránku. Za voliča, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nemôže čítať alebo písať, môže hlasovací lístok vyplniť iná osoba, ktorá musí postupovať podľa pokynov voliča. Nesmie to byť však člen okrskovej volebnej komisie.

Počas volebného dňa plynie moratórium. Až do skončenia hlasovania je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech. Pre občanov funguje aj infolinka k eurovoľbám. Volať môžu ľudia na telefónne čísla 02/4859 2317 a 02/4859 2312 počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností.

Voliť môže približne 4,37 milióna voličov. Prvýkrát môže v európskych voľbách hlasovať takmer 260.000 mladých ľudí. Definitívne výsledky v poradí piatych eurovolieb na Slovensku budú zverejnené v nedeľu (9. 6.) po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách EÚ. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Priebežné výsledky nebudú k dispozícii.

Zoznamy odstúpených kandidátov visia na viditeľnom mieste

Zoznamy s kandidátmi, ktorí sa vzdali kandidatúry v eurovoľbách, visia vo volebných miestnostiach na viditeľnom mieste. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Informácie o odstúpených kandidátoch a strane sú vo volebnej miestnosti aj za plentou, aby si mohol volič úpravu hlasovacieho lístka skontrolovať. Údaje o takýchto kandidátoch ostávajú na hlasovacom lístku, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada.

Prečítajte si aj