Piatok 18. októbra, 2024
Maroš Šefčovič bude dočasným podpresedom Európskej Komisie (Foto: Dudás Szabolcs, 2015.06.16.)

Na neverejnom stretnutí elít sa zúčastnil slovenský eurokomisár, šéf spoločnosti Pfizer a bývalý kremeľský novinár

V španielskom Madride sa od 30. mája do 2. júna 2024 konalo stretnutie skupiny Bilderberg. Tradične sa na ňom zúčastňuje svetová elita, viac ako stotridsať politických zástupcov, médií, akademickej sféry a biznisu.

Na stretnutí boli štyria európski komisári vrátane slovenského komisára pre Zelenú dohodu Maroša Šefčoviča, ktorý pracuje v únijnej exekutíve už 15 rokov. V Madride bol aj predseda Európskej rady Charles Michel a šéf NATO Jens Stoltenberg.

Na stretnutí sa zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a dvaja poľskí ministri – minister financií Andrzej Domański a minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

V minulosti niektoré médiá poukazovali na neetickosť týchto neverejných stretnutí. Napríklad britský denník Guardian počas minuloročnej akcie Bilderbergu v Lisabone zdôraznil zodpovednosť politikov informovať médiá a verejnosť o obsahu stretnutí, najmä ak sa na nich zúčastňujú „kapitáni“ svetového biznisu.

V Madride boli prítomní šéfovia IT spoločností ako Google a Microsoft, najvyšší predstavitelia finančných inštitúcií (Európska investičná banka, Societé Générale a ďalšie) a energetických a ťažobných spoločností (Total Energies, Shell, BP a ďalšie).

Podobne ako minulý rok sa Bilderbergu zúčastnil Albert Bourla, šéf spoločnosti Pfizer.

Takmer štvrtina účastníkov bola zo Spojených štátov. Zaujímavá bola účasť dvoch Rusov – politika a ekonóma Anatolija B. Čubajsu, ktorý bol dlhé roky aj šéfom štátnej korporácie Rosnanotech, a bývalý kremeľský novinár Alexander Gabujev. Gabujev je teraz riaditeľom Carnegieho centra pre Rusko a Euráziu v Berlíne.

Pokiaľ ide o obsah stretnutí Bilderbergu, k dispozícii sú vždy len všeobecné témy. Niektoré sa pravidelne opakujú už po niekoľkýkrát, napríklad umelá inteligencia, Rusko a Čína. Posledné tri roky je na zozname tém aj vojna na Ukrajine.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj