Piatok 20. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Chokniti Khongchum / pexels)

Na bádateľský festival GLOBE Games vo Svite príde aj vedec z NASA

Vo Svite sa začal vo štvrtok prvý ročník bádateľského festivalu GLOBE Games, ktorý spája žiakov, učiteľov a vedcov z medzinárodného vzdelávacieho programu GLOBE (skratka GLOBE v preklade znamená: Globálne vyučovanie a bádanie k podpore životného prostredia, pozn. red.). Na festivale sa stretne 32 bádateľských tímov zo Slovenska a Česka, vyše 120 študentov od sedem do 17 rokov, 40 pedagógov a 16 expertov. Informovala o tom PR a marketingová manažérka Inštitútu aplikovanej ekológie DAPHNE Mária Filová.

Počas štyroch dní budú študenti a učitelia prezentovať výsledky svojej celoročnej práce, overovať vedomosti a zručnosti a zdieľať skúsenosti s bádateľským programom v oblasti prírody a životného prostredia.

Súčasťou GLOBE Games sú workshopy s odborníkmi a vedcami zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, Tatranského národného parku, Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava, Ministerstva životného prostredia SR, Centra vedy, výskumu, environmentálnej výchovy a vzdelávania Malá líška, GearCheckers a DAPHNE – Inštitútu aplikovanej ekológie.

Pozvanie prijal aj Peter Falcon z NASA z Washingtonu, D.C., ktorý priblíži, ako a kde nájsť otvorené dáta NASA o Zemi a ako ich môžu využívať vo svojich projektoch. „Ja sám som sa ako dieťa bál klásť otázky, ale som rád, že dnes sú deti iné – smelé a zvedavé,“ uviedol P. Falcon.

Program GLOBE podporuje bádateľsky orientované vzdelávanie, kde žiaci skúmajú svet okolo seba a pracujú s reálnymi dátami. „V programe GLOBE navyše mladí bádatelia zdieľajú svoje výsledky s rovesníkmi z celého sveta. Tento festival je skvelý v tom, že žiaci sa stretnú osobne, zažijú spoločné bádanie v teréne a spolupracujú s odborníkmi z viacerých vedeckých inštitúcií aj z NASA,“ uviedla koordinátorka programu GLOBE na Slovensku Jana Pavlíková.

Festival organizuje Stredná odborná škola polytechnická Jana Antonína Baťu vo Svite v spolupráci s mestom Svit a Inštitútom aplikovanej ekológie DAPHNE, ktorý program GLOBE na Slovensku koordinuje.

Do programu GLOBE sa zapája 127 krajín, na Slovensku ide aktuálne o 50 vzdelávacích inštitúcií. Žiaci a ich pedagógovia prispeli do databázy, ktorú využíva aj NASA, doteraz 4521 údajmi.

Prečítajte si aj