Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke budova Ministerstva obrany. (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

Ministerstvo obrany sa ohradilo voči tvrdeniam organizátora SIAF, porušenie zmluvy nevidí

Ministerstvo obrany (MO) sa ohradilo voči tvrdeniam organizátora Medzinárodných leteckých dní SIAF Slovenskej leteckej agentúry v súvislosti s rozhodnutím rezortu neparticipovať na organizácii tohto podujatia. Je presvedčené, že postupovalo v súlade s príslušnou rámcovou zmluvou a nie je si vedomé porušenia akýchkoľvek dohodnutých zmluvných podmienok. Informoval o tom komunikačný odbor MO SR.

„Ministerstvo obrany SR od januára 2024 avizuje, že sa nebude podieľať na podujatí SIAF 2024 a priebežne o tom informovalo svojich domácich a zahraničných partnerov. Dôvody sú termínové, logistické, finančné a hlavný dôvod je príprava centrálnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici,“ tvrdí rezort. Do budúcnosti plánuje pripraviť strešný formát podujatia s komplexnou prezentáciou pozemných a vzdušných síl. Na prípadných ďalších ročníkoch SIAF sa neplánuje zúčastniť.

Letecké dni SIAF 2024 tento rok nebudú, organizátor kritizuje komunikáciu Ministerstva obrany

Podľa ministerstva pristúpil organizátor k prezentácii podujatia, odosielaniu pozvánok či predaju vstupeniek napriek tomu, že s rezortom nemá doteraz uzatvorenú realizačnú zmluvu o spolupráci pri organizovaní medzinárodných leteckých dní. Uzatvorená je len rámcová zmluva z roku 2021, ktorá upravuje podmienky uzatvorenia realizačnej zmluvy. Všetky aktivity v súvislosti so SIAF 2024 tak podľa MO SR realizoval organizátor „na vlastnú päsť“.

Rezort poukázal aj na list organizátora z októbra 2023 adresovanom MO SR. V ňom mal konštatovať, že za posledné roky náklady na financovanie podujatia SIAF výrazne stúpli, nie je ich schopný každoročne schopný pokrývať, a teda si nevie predstaviť, aby podujatie SIAF ďalej organizoval za podmienok stanovených v rámcovej zmluve. „Organizátor teda v očiach MO SR prestal byť relevantným partnerom, s akým by sme si vedeli predstaviť organizáciu tohto typu podujatia,“ komentoval rezort.

Ministerstvo obrany informovalo aj o podanej žalobe na Slovenskú leteckú agentúru, ktorá ani po viacerých výzvach zo strany ministerstva neuhradila faktúru za nájom priestorov počas minuloročných leteckých dní.

Rezort tiež dementoval, že finančné a logistické náklady spojené s organizáciou podujatia vždy znášala Slovenská letecká agentúra. Zdôraznil, že bez súčinnosti Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR by organizácia podujatia nebola možná. OS SR boli podľa stanoviska objednávateľom leteckých ukážok a techniky.

Slovenská letecká agentúra už oficiálne potvrdila, že medzinárodné letecké dni SIAF tento rok nebudú. Riaditeľ agentúry Hubert Štoksa zároveň kritizoval komunikáciu Ministerstva obrany SR. Poprel, že by mal informáciu o zámere rezortu nerealizovať letecké dni už v januári. Rozhodnutie označil za jednostranné, bez predchádzajúcej odbornej diskusie.

Prečítajte si aj