Utorok 22. októbra, 2024
Kokorík je známy pre svoje liečivé účinky v čínskom, európskom a indiánskom bylinkárstve už po stáročia (Anneliese Gruenwald-Maerkl/ Getty Images)

Bylinkárov tip na starnutie bez bolesti: kokorík udrží kosti a kĺby pružné

Táto nenápadná bylina pomáha udržiavať kosti a kĺby pružné.

S pribúdajúcim vekom – a to hovorím z vlastnej skúsenosti – sa o seba musíme starať. Často je nutné zmeniť svoj jedálniček. Dôležité je aj cvičenie. Musíme sa tiež vyhýbať rôznym úrazom. Ako vyhlásil jeden z mojich priateľov, keď mal 60 rokov: „Už žiadne používanie motorových píl a žiadne lezenie po stromoch, a už vôbec nie lezenie po stromoch s motorovou pílou.“ To je pre mňa dôležité.

Aj malé zranenia môžu byť fatálne, pretože sa už tak rýchlo nezotavujeme, ale tiež preto, že – a videl som to už mnohokrát – strata pohyblivosti vedie k neschopnosti cvičiť, a tak môže človek rýchlo zostarnúť. Tiež si neprajeme, aby nás niečo bolelo. A čo je najhoršie, nechceme byť závislí od chronického užívania liekov proti bolesti.

S pribúdajúcim vekom máme tendenciu „vysychať, vyhorieť alebo sa rozplynúť“, ako povedal jeden náš priateľ. Naše spojivové tkanivá – kosti, šľachy, väzy, kĺby, koža a vlasy – sú obzvlášť náchylné na vysychanie, preto ich musíme udržiavať vlhké a vyživované (pretože potrava sa rozkladá a putuje telom ako tekutina).

Vo svojich 69 rokoch som teraz bez bolesti a flexibilnejší ako pred 10 rokmi. Pripisujem to užívaniu jednej konkrétnej byliny: kokoríku (Polygonatum species), obľúbenému v čínskom, európskom a indiánskom bylinkárstve. Ako bylinkár praktizujúci už viac ako 40 rokov, ak by som mohol odporučiť len jednu bylinu na elegantné starnutie svalovej a kostrovej sústavy, bol by to práve tento bacuľatý podzemok. Vyskúšajte ho na starnúce alebo poranené kĺby, šľachy, väzy a kosti.

Bylinkár Matthew Wood (S láskavým dovolením Matthew Wooda)

(Pretože je tak dobre známy a bezpečný, zmienim sa aj o americkom ženšeni Panax quinquefolius, ktorý je však naviac drahý a na tento účel nie je práve najlepšou voľbou. Ak túto známu bylinu vyskúšate, kupujte nižšiu akosť pestovanú na farmách, pretože je plnšia, viac zvlhčuje a vyživuje a je lacnejšia).

Kokorík je už po stáročia známy svojimi liečivými účinkami v čínskom, európskom a indiánskom bylinkárstve (Anneliese Gruenwald-Maerkl/ Getty Images)

História jeho užívania

Kokorík sa do čínskeho bylinkárstva dostal prostredníctvom taoistických mudrcov, ktorí hľadali lieky proti starnutiu; nedostal sa tu prostredníctvom vtedajších lekárov.

Rastlina sa v európskom bylinkárstve v staroveku nepoužívala. Prvýkrát sa o nej zmieňuje až bylinkár John Gerard vo svojom herbári z roku 1597. Uvádza, že ju používali „obyčajní ľudia v Hampshire“ pre seba a svoj dobytok. Obklad „priložený na údy, ktoré boli vykĺbené a nanovo vrátené na svoje miesto, zaženie bolesť, veľmi pevne spojí kĺb a odstráni zápal, ak náhodou nejaký je“.

Dobová rytina byliny z knihy o rastlinách od anglického bylinkára Johna Geralda, ktorá vyšla v rokoch 1633 až 1636 (mashuk/ Getty Images)

Kokorík mal skvelú povesť aj medzi pôvodnými obyvateľmi Severnej Ameriky. Severoamerické odrody patria medzi hlavné staré indiánske potraviny na cestovanie a prežitie.

Tí, ktorí si potrpia na vedecky podávané poznatky o bylinkách, si môžu pochutiť na polysacharidoch pomáhajúcich obnovovať spojivové tkanivá, saponínoch a alkaloidoch, dodávajúcich štipľavú chuť, tá sa sušením rozptyľuje; asparagíne, ktorý syntetizuje bielkoviny (kokorík je príbuzný špargli); vitamíne A; gume a pektíne; a malej dávke konvallamarínu, digitaloidu, ktorý by vo veľkých množstvách bol liekom na srdce a toxínom. Vďaka vysokému obsahu polysacharidov sa v niektorých oblastiach používa ako potrava na cesty a dokonca ako bežná potravina. Hovoríme o podzemku a koreňoch, plody sa považujú za toxické.

Príbehy so šťastným koncom

O kokoríku mám viac príbehov ako o ktorejkoľvek inej bylinke. Bola to jedna z bylín, ktorú som podal 76-ročnému mužovi, ten mal zlomenú kľúčnu kosť a ona sa nezahojila ani po mesiaci. Stačil ďalší mesiac, aby sa pekne zahojila.

Volala mi žena, ktorá povedala, že nemôže prísť na kurz svojej priateľky bylinkárky, pretože musí ísť na výmenu bedrového kĺbu. Učiteľka sa jej spýtala: „Čo keby ste vyskúšali nejaké bylinky?“ „Samozrejme, že áno.“ Použila kokorík a ešte po sedemnástich rokoch mala žena bedrový kĺb v poriadku. Manžel tej istej bylinkárky bol kamenár, ktorý pracoval na šikmých strechách. „Keby som nemal kokorík, kolená by som mal už dávno opotrebované,“ povedal.

Kokoríkový krém používam na kolená už roky. S pribúdajúcim vekom ho musím používať častejšie, ale stále ich posilňuje. Keď pociťujem stuhnutosť a bolesť pri chôdzi do schodov alebo zo schodov, natieram sa masťou niekoľko dní alebo týždeň, kým sa to nezlepší.

V bylinkárstve uvažujeme ako mechanici, nie ako chemici. Zaujíma nás, ako fungujú tkanivá a štruktúry, pretože takto fungujú naši zelení priatelia predtým, ako sú rozložení na chemické látky, ako sa to robí v konvenčnej medicíne. Niekedy sa šľacha stiahne z nedostatku maziva a výživy a niekedy sa príliš natiahne a nemôže sa stiahnuť. Kokorík používame ako na naťahovanie, tak aj na uvoľnenie.

Vďaka lepšej pohyblivosti si budete môcť užívať viac fyzických aktivít (RgStudio/ Getty Images)

Uvediem prípad od iného priateľa, ktorý názorne ilustruje problém s preťažením šliach: 42-ročná žena porodila svoje prvé dieťa a mala pokles maternice. Pôrodník povedal: „Môžeme to napraviť.“ Môj priateľ, akupunkturista, bol pri posteli. Chcel vedieť, čo sa bude robiť, aby mohol prísť s alternatívou. „Nuž, jednoducho odrežeme dva centimetre šliach a prišijeme ich späť.“ Predpísal jej masť z kokoríka a o necelý týždeň bola maternica opäť na svojom mieste.

Z toho tiež vidíme, že kokorík môže pomáhať ľuďom v každom veku. Jedna žena na kurze, ktorý som viedol v Los Angeles, sa ma spýtala, či by som mohol urobiť niečo pre jej synovca, baseballového nováčika roka, ktorý utrpel po sezóne roztrhnutie rotátorovej manžety. Operácia bola úspešná, ale on bol stále stuhnutý a trpel bolesťami a obával sa o svoju výkonnosť v ďalšej sezóne. Poslal som jej kokoríkový krém od jednej malej firmy. Jeho stav sa rýchlo zlepšil a jeho teta mi celú sezónu posielala aktuálne informácie: „Práve znovu porazili Twins.“

Kokorík nie je módna bylinka – nie je to bylina, ktorá by sa objavovala na internete, vyrábali ju veľké spoločnosti a bola by široko propagovaná, ale je dostupná online. Nikdy som nezaznamenal vedľajšie účinky (nepoznám nikoho tak nezodpovedného, kto by jedol plody kokoríka – ale ako vieme, vždy sa nájde niekto, kto je prvý).

Upozornenie: Tento článok má len informatívny charakter a nenahrádza individuálne lekárske poradenstvo. Osobné lekárske rady, diagnózy a liečbu konzultujte s dôveryhodným odborníkom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj